Grecii stau la coadă să-şi scoată banii din bănci, de teama falimentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grecii se grăbesc să-şi scoată banii din bănci de teamă că liderii europeni decid miercuri ştergerea a 60% din datoria ţării. Pentru mulţi greci, restructurarea este echivalentă cu recunoaşterea falimentului statului.

Zeci de oameni au format o coadă în faţa Băncii naţionale a Greciei ca să-şi retragă banii, înainte ca liderii europeni, care se întrunesc miercuri pentru a lua o decizie în privinţa datoriilor elene.

Teama că îşi pierd banii

Oamenii se tem că îşi vor pierde economiile dacă statului grec i se va restructura datoria, însemnând că va fi considerat falimentar, relatează ,,Bild". Agenţiile de rating ar fi oricum primele care ar retrograda economia elenă la cel mai scăzut nivel.
„Am venit aici ca să-mi ridic pensia. Cine ştie ce se mai întâmplă mâine. Banii mei sunt în siguranţă, doar la mine în casă", spune Evagelos Dimitros (73 de ani).

Îşi golesc conturile

Guvernul de la Atena a anunţat săptămâna trecutăcă cetăţenii greci au ,,pus la păstrare" 200 de miliarde de euro în băncile elveţiene, mare parte bani negri. Însă nu doar bogaţii se tem că-şi pierd agonsieala. „tot mai mulţi greci, care mai au ceva bani puşi deoparte, îi retrag din bănci.

Grecii îşi pun banii la ciorap

Coadă în faţa băncii din Atena surpinsă de jurnaliştii de la ,,Bild“

Cu 300.000 de euro în geantă

Filiala mea are 5.000 de clienţi. Dintre aceştia 2.500 fie şi-au transferat banii în bănci din străinătate, fie îi duc acasă", a povestit o angajată a unei bănci din Atena pentru Bild. „Există şi cazuri în care oamenii pleacă de la bancă cu 300.000 de euro în geantă. Dacă o ţinem tot aşa, în curând, nu o să mai avem bani deloc", a mai declarat ea.

Bani ascunşi într-un peşte congelat

Angajata băncii povesteşte şi de locurile trăznite în care-şi ascund clienţii banii după ce-i retrag din bancă. „Unul a luat un peste din congelator, a pus banii în el şi la băgat la loc la congelator. Alţii au ascuns banii în zidăria casei, prin dulapuri sau îi îngroapă în grădină", a mai povestit femeia jurnaliştilor de la ,,Bild".
Neîncrederea în stat
Ea spune că primeşte la bancă telefoane până seara târziu de la oameni care vor să-şi golească conturile imediat. „E rău că doar aşa puţini greci mai au încredere în stat. Cum să fie Grecia o ţară funcţională dacă oamenii îşi retrag toţi banii din bănci?", a mai spus femeia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite