Renegocierea ajutorului acordat Greciei va fi inevitabilă după alegerile de duminică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O renegociere a programului de ajutor financiar destinat Greciei este aproape inevitabilă, indiferent de rezultatul alegerilor legislative anticipate de duminică, au explicat pentru AFP mai mulți analiști de renume. Totuși, atrag atenția aceștia, toate părțile implicate vor fi nevoite să facă unele concesii.

Până în prezent, Fondul Monetar Internaţional şi Germania, care a înclinat balanța în politica europeană faţă de Grecia, au insistat asupra faptului că orice nou guvern va trebui să respecte promisiunile făcute în martie.

Dar FMI și Germania nu vor avea de ales şi vor trebui să discute din nou cu Atena, care este deja în întârziere în privinţa unora dintre angajamente.

Analiştii citați de AFP subliniază că o ajustare a programului de ajutor va fi mult mai uşoară dacă ar câştiga partidul conservator Noua Democraţie. Chiar dacă, recent, liderul formațiunii de dreapta, Antonis Samaras, a vorbit de o serie de modificări ce ar trebui aduse acordului, șansele ca programul prevăzut să fie respectat ar fi mai mari dacă acesta ajunge la putere.

Numai că este puțin probabil ca vreo formațiune politică din Grecia să obțină majoritatea parlamentară. În plus, pentru primul loc se duce o bătălie strânsă între Noua Democrație și Coaliția stângii radicale (Syriza), condusă de Alexis Tsipras.

După ce mai bine de o lună Tsipras a declarat răspicat că vrea să anuleze memorandumul cu Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional, în urmă cu două zile, liderul stângii radicale a început să vorbească despre o renegociere a acordului de împrumut.

De altfel, în ultima săptămână, în încercarea de a câștiga capital electoral, principalii lideri politici din Grecia au vorbit despre renegocierea condițiilor impuse țării în schimbul ajutorului financiar extern.

„Întrebarea este dacă noul guvern va dori să negocieze cu bună credinţă şi dacă Uniunea Europeană va vrea în continuare să ajute", rezumă fostul economist al FMI Simon Johnson, în prezent profesor la Universitatea MIT. „FMI va face ce va putea, dar începem să rămânem fără opţiuni".

Analistul Jacob Kirkegaard, de la Institutul Peterson pentru economie internaţională din Washington, consideră probabil un acord indiferent de rezultatul alegerilor.

„După părerea mea, o victorie a Syriza nu va conduce la părăsirea zonei euro de către Grecia, aceasta fiind, în opinia mea, o probabilitate foarte, foarte slabă", a declarat el. „Realitatea este că aproximativ 70% din alegătorii greci se opun ieşirii din zona euro".

Termenele ar putea fi amânate

Dar compromisurile trebuie să vină din partea europeană, subliniază Kirkegaard, deoarece FMI a anunţat clar că nu îşi mai negociază condiţiile după ce Grecia a eşuat deja în a-şi respecta angajamentele în cadrul unui prim program.

„Va fi, probabil, foarte dificil pentru FMI să accepte o renegociere, indiferent de rezultatul alegerilor." Europenii, în schimb, „pot face aproape tot ce este de făcut din punct de vedere politic. (...) Ceea ce înseamnă, în opinia mea, că îi pot oferi câştigătorului alegerilor, indiferent cine va fi el, o marjă de manevră asupra austerităţii, ceea ce va însemna probabil amânarea obiectivelor legate de deficit", a explicat analistul.

Totuși, reformele structurale criticate de Tsipras vor fi mai dificil de renegociat, subliniază Kirkegaard.

Totul va depinde de încrederea pe care Europa va fi dispusă să o acorde noului guvern. „Dacă Europa nu poate să îl facă să respecte regulile, atunci sistemul bugetar nu poate să funcţioneze", subliniază economistul Adam Lerrick, de la American Enterprise Institute, un institut de cercetare liberal din Washington.

Cum Tsipras a promis să cedeze în faţa Europei dacă Syriza câştigă alegerile, „eu cred că vom vedea cel puţin o lună sau două de negocieri", adaugă Lerrick.

Teama de un „efect devastator"

Pe de altă parte, Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogrupului, a declarat într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul austriac „Kurier" că ieşirea Greciei din zona euro ar avea un „efect devastator".

„Trebuie să împiedicăm acest lucru, care ar avea un efect devastator, iar grecii trebuie să fie conştienţi de aceasta", a declarat preşedintele Eurogrup.

„Dacă va câştiga stânga radicală, consecinţele asupra uniunii monetare vor fi imprevizibile", a mai spus Juncker, subliniind că Uniunea Europeană ar trebui să continue discuţiile cu guvernul grec, indiferent cum va arăta acesta.

Totodată, Juncker este de părere că „programul de austeritate impus Greciei nu poate fi negociat", dar că este posibilă o prelungire a termenelor pentru punerea în aplicare a măsurilor de austeritate.

Preşedintele Eurogrup a precizat că duminică va avea discuții telefonice cu Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene, şi cu Olli Rehn, comisarul european pentru economie, însă o poziţie oficială va fi dată publicităţii abia luni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite