Grecia: tăieri de salarii pe tot frontul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul grec îşi va folosi pachetele de acţiuni în diferite companii listate la bursă pentru a se asigura că şi angajaţii acestora vor avea salariile tăiate, după modelul reducerilor decise deja în sectorul public.

Parlamentul de la Atena a adoptat, miercuri, o lege care prevede tăierea salariilor din întreprinderile de stat cu 10%, pentru angajaţii care câştigă peste 1.800 de euro pe lună.

Executivul vrea ca aceeaşi lege să fie impusă şi companiilor unde statul e acţionar majoritar sau chiar minoritar. „Guvernul nu are drept de decizie în companiile listate la bursă, dar intenţionăm, în următoarele zile, să trimitem o scrisoare conducerilor acestor întreprinderi publice unde statul are un pachet majoritar sau unul minoritar substanţial prin care să le invităm să ia măsuri comparabile", a declarat ministrul de Finanţe, George Papaconstantinou. 

Legea aprobată miercuri mai stabileşte tăieri de salariu la Banca Agricolă a Greciei, în care statul deţine 77% din acţiuni. Salariile de peste 1.800 de euro vor fi reduse şi aici cu 10%, în timp ce anumite bonusuri vor fi anulate. Statul a anulat şi planurile ce prevedeau ocuparea a 700 de posturi la această bancă. 

Statul grec deţine pachete majoritare la companiile portuare din Pireu şi Salonic, la companiile de distribuţie a apei din Atena şi Salonic, ca şi la compania naţională de electricitate. Guvernul deţine şi 20%  din compania de telecomunicaţii Hellenic Telecommunications SA.

Statul mai are pachete minoritare la compania Opap SA, cea mai mare firmă europeană de pariuri listată la bursă, precum şi la mai multe bănci. Reducerea salariilor va afecta cu siguranţă circa 89% din angajaţii companiilor de stat, unde, potrivit Guvernului, costurile forţei de muncă adesea consumă întregul venit  al acestor companii.

Transportul public, paralizat

Transportul în comun din Atena a fost paralizat din nou, ieri, din cauza unei noi greve, a treia într-o săptămână, organizată în semn de protest faţă de tăierea salariilor din companiile publice. Niciun autobuz, tren de metrou, troleibuz sau tramvai nu circulă la Atena, unde s-au creat numeroase ambuteiaje.

Acţiunea de joi intervine după greva generală de miercuri, a şaptea de la începutul anului, şi după protestele violente de la Atena şi Salonic.
Miercuri, deputatul Kostis Hadzidakis, fost ministru al Transporturilor, a fost agresat de protestatari.

Proiectul de restructurare a companiilor publice a fost aprobat marţi de majoritatea socialistă din Parlament. Premierul George Papandreu a luat aceste măsuri, precum şi cea de mărire a unor taxe, pentru a îndeplini condiţiile ataşate împrumutului de 110 miliarde de euro de la FMI şi UE. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite