Grecia: se adoptă legea antigreve

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Greva prelungită a transportatorilor, care afectează Grecia de mai bine de trei săptămâni, a determinat Guvernul de la Atena să ia în discuţie, în regim de urgenţă, un amendament la o lege fiscală, care prevede pedepse dure pentru cine continuă „mişcări de protest ilegale, ce blochează activitatea la nivel naţional".

„Pentru şoferii de camion care refuză să se întoarcă la muncă şi continuă greva sunt prevăzute pedepse care merg de la ridicarea licenţei de transport până la sentinţe cu închisoarea", a precizat ministrul grec al Justiţiei, Haris Kastanidis. La începutul săptămânii, Guvernul elen şi-a anunţat hotărârea de a apela la serviciile poliţiei şi justiţiei, transportatorii fiind supuşi, după o primă grevă în această vară, unui regim de rechiziţionare.

Drept urmare, numeroşi poliţişti au fost mobilizaţi pentru a rupe pichetele greviştilor pe care aceştia le-au format în porturi şi în diverse puncte de trecere (spre exemplu, continuă să fie blocate câteva rute de acces spre Atena). La fel, aprovizionarea insulelor, inclusiv Creta şi Rodos, este problematică, peste 10.000 de containere cu mărfuri „zăcând" prin porturi. Însă camionagiii nu par să ţină cont de tonul ridicat al Cabinetului Papandreu şi continuă să ceară avantaje fiscale suplimentare, în condiţiile în care sectorul în cauză urmează să se liberalizeze în următorii trei ani.

Speculă cu benzină

Grecia a mai avut de suferit, în acest an, din cauza blocajelor provocate de grevele transportatorilor. În iulie, în plin sezon turistic, aprovizionarea cu produse alimentare şi carburant a fost serios afectată (la unele staţii de benzină, spre exemplu, litrul de benzină ajunsese să coste, „la negru", cinci euro).

Timp de mai multe zile, zeci de mii de turişti au rămas blocaţi în benzinării, porturi sau pe insule. Nici mobilizarea forţelor armate nu a reuşit să-i convingă pe grevişti să renunţe la mişcările de protest. Sindicatele au anunţat atunci că resping măsurile prevăzute în acordul de 110 miliarde de euro primiţi de Grecia de la Comisia Europeană şi FMI pentru salvarea de la faliment.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite