Grecia: sado-masochiştii şi pedofilii, ajutaţi de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pedofilii, exhibiţioniştii, cleptomanii, piromanii şi sado-masochiştii au fost adăugaţi de guvernul lui Lucas Papademos pe lista categoriilor de persoane cu handicap. Ei ar putea primi indemnizaţii de la stat.

Fetişiştii şi dependenţii de jocurile de noroc sunt şi ei adăugaţi pe lista persoanelor cu handicap, potrivit aceleiaşi decizii anunţată luni de guvernul de de la Atena, transmite Associated Press. Organizaţiile persoanelor cu handicap din Grecia au criticat măsura, spunând că ea va duce la micşorarea beneficiilor primite de ei de la stat.

Confederaţia Naţională a Persoanelor cu Dizabilităţi (CNPD) din Grecia a protestat faţă de această decizie, spunând că este „de neconceput". Reprezentanţii organizaţiei spun că pedofilii primesc acum un coeficient mai mare de handicap decât diabeticii sau unele persoane care au suferit transplanturi de organe, potrivit AP. Gradul de handicap contează la calcularea indemnizaţiei.

Mai „bolnavi" decât diabeticii

Noua listă dă piromanilor şi pedofililor un coeficient de invaliditate de până la 35%. Pentru comparaţie, cei care au suferit un transplant de inimă primesc grad de invaliditate de 80%.

„Este incorect , atâta vreme cât diabeticii, care au nevoie de injecţii cu insulină de cinci ori pe zi, primesc numai 10%", a spus Yannis Vardakastanis, preşedintele CNPD, care este nevăzător. Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii de la Atena, un grup de experţi medicali a decis să includă pe listă aceste categorii de tulburări de comportament, dar „aceasta nu înseamnă că ele se califică pentru a primi ajutor de la stat".

„Noua listă a fost întocmită din nevoia de a actualiza vechile reguli, care datează din 1993", se arată în comunicatul dat publicităţii de Ministerul Muncii din Grecia. „Niciun cetăţean asigurat nu a primit niciun fel de beneficii potrivit noilor procente", explică reprezentanţii ministerului. Dar liderul CNPD, Yiannis Vardakastanis, a avertizat că noua listă ar putea să funcţioneze cumulativ, astfel încât o persoană care primeşte un procent de 20% pentru un handicap şi un alt procent pentru alt handicap să se încadreze în punctajul necesar pentru a obţine beneficii".  În plus, el spune că noua legislaţie ar putea crea noi dificultăţi pentru grecii cu invalidităţi, care deja se confruntă cu reducerea beneficiilor, din cauza crizei financiare prin care trece ţara.

„O mare greşeală"

„Ceea ce se întâmplă e de neconceput. Cred că e o mare greşeală. Ministerul ar trebui să aibă o politică diferită", a declarat Vardakastanis pentru Associated Press. „Lista conţine schimbări majore ale coeficienţilor de dizabilitate, ceea ce ar putea, efectiv, să scoată mulţi oameni de pe lista accesului la beneficii", a spus el.  O persoană nevăzătoare şi neangajată în muncă primeşte în Grecia 700 de euro pe lună ca ajutor de dizabilitate, iar o persoană nevăzătoare care are un job primeşte 360 de euro, potrivit lui Vardakastanis.

Statul elen are o datorie de peste 350 de miliarde de euro, iar UE şi FMI au cerut guvernului să reducă drastic cheltuielile. Un al doilea ajutor de urgenţă de la UE şi FMI, în valoare de 130 de miliarde de euro, e condiţionat de măsuri severe de austeritate.

Fraude masive

Mii de persoane care beneficiază de indemnizaţii sociale acordate de stat pentru bolnavii de maladii durabile vor fi controlate, după descoperirea unor fraude masive, potrivit presei greceşti. După luni de cercetări, Ministerul Sănătăţii a descoperit concentrări uluitoare de boli în anumite regiuni ale ţării, potrivit cotidianului „Kathimerini". Astfel, regiunea Viotia, din centrul ţării, are un procent enorm de astmatici, iar în insula Kalymnos există cazuri frecvente de boli mentale.

Ministrul adjunct al Sănătăţii, Markos Bolaris, a observat de asemenea că peste 1.000 de locuitori ai celui de-al doilea oraş al ţării, Salonic, erau înregistraţi ca având handicapuri grave, „care ar fi fost poate mai credibile dacă Grecia ar fi participat la războiul din Vietnam", după cum s-a exprimat el. Circa 210.000 de persoane din Salonic beneficiază de anumite beneficii - o cifră mare, care sugerează că unii sunt înscrişi de mai multe ori. 

Protest

Confederaţia Naţională a Persoanelor cu Dizabilităţi (CNPD) din Grecia a protestat faţă de decizia guvernului, spunând că este „de neconceput". Reprezentanţii organizaţiei spun că pedofilii primesc acum un coeficient mai mare de handicap decât diabeticii sau unele persoane care au suferit transplanturi de organe.

Insula nevăzătorilor

Ministerul Sănătăţii a ordonat deschiderea unei anchete privind beneficiile acordate handicapaţilor, după ce a descoperit că 600  de locuitori ai insulei turistice Zante (1,5% din populaţie) beneficiază de ajutor pentru nevăzători. În urma recensământului din februarie-martie, autorităţile speră să descopere fraudele şi să facă economii de cel puţin 250 de milioane de euro, dintr-un buget anual de 6,2 miliarde de euro pentru ajutoare sociale.


În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite