Grecia: Liderul Syriza insistă asupra anulării memorandumului cu FMI şi UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul Coaliției stângii radicale (Syriza), Alexis Tsipras, a declarat vineri că, dacă formațiunea sa va câştiga legislativele de la 17 iunie, vrea să anuleze memorandumul cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, care stabileşte programul de austeritate în schimbul ajutorului financiar internaţional.

„Memorandumul este fie de aplicat, fie de anulat. Noi îl vom anula", a afirmat Tsipras, precizând, potrivit Associated Press, că termenii acordului nu pot fi aplicaţi parţial, notează Agerpres.

„Imediat după anularea memorandumului", care stabilește obligaţiile Greciei în contrapartidă cu ajutorul financiar până în 2014, „guvernul va cere renegocierea acordului de împrumut", a adăugat liderul stângii radicale.

Propunerea alternativă a Syriza vizează să garanteze „o asanare bugetară justă din punct de vedere social" şi „participarea la egalitate a Greciei în zona euro", a menţionat Tsipras, prezentând programul politic al formaţiunii sale pentru alegerile de la 17 iunie.

Potrivit lui Alexis Tsipras, programul de austeritate la care s-a angajat precedentul guvern conservator-socialist era „pilotul automat ce ducea la catastrofă".

În opinia sa, respectarea reţetelor, aşa cum cer partenerii Greciei şi creditorii săi internaţionali pentru a ţine ţara sub perfuzie financiară şi a-i asigura rămânerea în zona euro, ar însemna împingerea ţării spre drahmă.

La alegerile legislative ce au avut loc la 6 mai, Syriza s-a clasat pe locul doi. Primul loc a fost ocupat de Noua Democrație (dreapta), iar locul al treilea a revenit PASOK (socialiști).

Totuși, nicio formațiune nu a reușit să obțină majoritatea parlamentară, iar toate negocierile inițiate în vederea formării unui guvern au eșuat.

Situația are toate șansele să se repete și la alegerile de la 17 iunie. Potrivit celor mai recente sondaje, Syriza este umăr la umăr cu Noua Democraţie, dar fără perspectiva obținerii majorităţii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite