Grecia: Statul nu va mai achita 40.000 de pensii primite pe nedrept

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grecia a identificat 40.000 de pensii primite pe nedrept pe care va înceta să le achite, a anunţat miercuri ministrul Muncii, în momentul în care Guvernul se străduieşte să limiteze cheltuielile care au condus ţara în pragul falimentului, relevă AFP.

Ministrul George Koutromanis a avertizat, de asemenea, că pensionarii care primesc pensiile în mod corect ar putea suferi noi reduceri ale sumelor acordate, deşi acestea au mai fost tăiate cu 40% în ultimii doi ani. Asta dacă Grecia nu reuşeşte să iasă din recesiunea care o afectează pentru al cincilea an consecutiv.

„Dacă recesiunea continuă în 2013, 2014 şi 2015, nu trebuie să ne aşteptăm să avem acelaşi nivel al salariilor şi pensiilor", a declarat ministrul în Parlament, notează Mediafax.

Prejudiciu de şase milioane de euro în opt ani
Ministerul grec de Finanţe anunţase marţi că va verifica pensiile foştilor funcţionari publici pentru a-şi actualiza listele şi a identifica eventuale fraude.

Această operaţiune intervine după scandaluri care au ilustrat deficienţele administraţiei elene, care au condus la achitarea pensiilor unor persoane decedate.

Totodată, trei angajaţi ai principalului fond privat de pensii, Ika, au fost arestaţi miercuri. Potrivit poliţiei, aceștia sunt suspectați că au profitat de pe urma poziţiei lor pentru a obţine câștiguri pentru ei sau pentru apropiaţi ai lor. De pildă, o femeie care nu are copii a primit indemnizaţii pentru două naşteri, potrivit presei elene.

Prejudiciul pentru Ika este evaluat la şase milioane de euro în opt ani, a afirmat poliţia, precizând că o percheziţie la un suspect a permis descoperirea a 960.000 de euro în numerar.

Al doilea plan de ajutor, aprobat
Pe de altă parte, Guvernul elen a aprobat miercuri seară al doilea plan de ajutor financiar european pentru Grecia, după unda verde definitivă dată acestui program în cursul zilei de statele membre ale zonei euro, transmite AFP.

„Consiliul de miniştri a aprobat creditul" acordat Greciei, a declarat o sursă guvernamentală, la câteva ore după ce zona euro aprobase eliberarea de către Instrumentul European de Stabilitate Financiară (FESF) a unei prime părţi din împrumut, în valoare de 39,4 miliarde de euro.

În deschiderea şedinţei de guvern, premierul Lucas Papademos a afirmat că, în săptămânile următoare, „parlamentul ar trebui să voteze opt proiecte de lege legate de angajamentele executivului faţă de programul de asanare a economiei ţării".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite