Grecia trebuie să-și respecte angajamentele, avertizează Angela Merkel cu o zi înainte de alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul german, Angela Merkel, şi-a exprimat sâmbătă speranţa că, în cadrul scrutinului anticipat de mâine, grecii vor face o alegere ce va permite formarea unui nou guvern care să respecte promisiunile făcute creditorilor internaţionali, transmit AP şi Reuters.

Europenii trebuie să înceteze să mai facă promisiuni pe care să le încalce, a avertizat şefa executivului german, în cadrul unei convenţii regionale a formaţiunii sale, Uniunea Creştin-Democrată, organizată în landul Hessa, notează Agerpres.

„Nu se mai poate - şi este valabil şi pentru alegerile din Grecia - ca aceia care nu-şi respectă angajamentele să-i ducă de nas pe toţi ceilalţi", a subliniat Merkel. „De aceea este atât de important ca, după alegerile de mâine din Grecia, să se formeze un guvern care să ne spună «Da, vrem să ne respectăm angajamentele». Aceasta este baza pe care Europa poate prospera", a punctat cancelarul german, care nu a făcut nicio referire la un partid sau la un politician anume din Grecia.

După un prim scrutin ce nu a permis formarea unui guvern, grecii vor reveni duminică la urne pentru alegerile legislative. Coaliția stângii radicale (Syriza), condusă de Alexis Tsipras, şi partidul conservator Noua Democraţie, al lui Antonis Samaras, se luptă pentru a obține primul loc, însă nicio formațiune politică nu are șanse să obțină majoritatea parlamentară.

O eventuală victorie a lui Alexis Tsipras preocupă anumite medii din Europa, ca urmare a opoziţiei acestuia faţă de continuarea măsurilor de austeritate impuse Greciei de creditorii săi, în schimbul primirii unor împrumuturi internaţionale.

Totuși, în urmă cu două zile, Tsipras s-a declarat în favoarea unei renegocieri a acordului de împrumut, fără să mai ceară anularea acestuia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite