Grecia: Duminică se aruncă zarurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Greciei, Carolos Papoulias, i-a convocat pe liderii partidelor politice pentru a discuta despre formarea unui nou guvern. Dacă formațiunile politice nu ajung la un acord până joi, în iunie se vor organiza noi alegeri legislative.

Șefii formațiunilor Noua Democrație, PASOK și Syriza (Coaliția stângii radicale) vor discuta duminică, începând cu ora 12.00, cu președintele Carolos Papoulias, care speră ca măcar în ultimul moment să se formeze un guvern de uniune națională. În caz contrar, criza din Grecia, țară sufocată de datorii, riscă să se adâncească.

După întâlnirea cu liderii partidelor care s-au clasat pe primele trei locuri la alegerile legislative de la 6 mai, președintele Greciei va discuta cu șefii formaţiunilor mai mici care au intrat în Parlament, inclusiv cu cel al partidului neonazist Zori de Aur.

Dacă până joi nu se va ajunge la un acord, în Grecia vor fi organizate în iunie noi alegeri legislative.

BBC citează analiști potrivit cărora șansele formării unui guvern de uniune națională sunt mici, pentru că nicio formațiune nu vrea să renunțe la poziția adoptată în campania electorală.

Partidele istorice Noua Democrație și PASOK, care promovează măsurile de austeritate, cerute de Uniunea Europeană și de Fondul Monetar Internațional, nu au majoritatea necesară formării unui guvern.

Celelalte formațiuni care au intrat în Parlament se declară împotriva austerității.

De altfel, liderii partidelor care s-au clasat pe primele trei locuri la legislativele de la 6 mai au încercat, pe rând, să formeze o coaliție de guvernare. Toți au eșuat.

Incertitudinea politică de la Atena agită spiritele și pe plan internațional. Grecia riscă să intre în incapacitate de plată și să iasă din zona euro.

Creditorii internaţionali ai Greciei - Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional - au avertizat că Republica Elenă nu va primi un nou împrumut dacă reformele structurale considerate esenţiale pentru refacerea economiei ţării nu sunt aplicate.

Pe de altă parte, cel mai recent sondaj de opinie privind intențiile de vot arată că incertitudinea politică din Grecia s-ar menține și în cazul organizării de noi alegeri, chiar dacă s-ar schimba clasamentul partidelor.

Sondajul, preluat de „The Globe and Mail", arată că pe primul loc s-ar situa Syriza (Coaliția stângii radicale), cu un scor de 25,5%, față de 16,8% la legislativele de la 6 mai.

Syriza ar fi urmată de Noua Democrație (dreapta). Conservatorii lui Antonis Samaras ar obține 21,7%, în contextul în care săptămâna trecută au întrunit 16,8% din sufragii.

PASOK, formațiunea socialistă condusă de Evanghelos Venizelos, s-ar clasa pe locul trei. Ar obține 14,6%, cu 1,4% mai mult decât la alegerile de la 6 mai.

Grecii Independenți ar întruni 10,5%, un rezultat similar celui obținut duminica trecută (10,6%).

Sondajul arată că Partidul Comunist ar înregistra o pierdere de voturi - 5,3% față de 8,5%. La fel și formațiunea neonazistă Zori de Aur. Dacă săptămâna trecută a obținut 6,9% din voturi, la noile alegeri ar întruni numai 4,8% din sufragii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite