"Gospodinele" papei Benedict al XVI-lea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru femei se ocupă zilnic de întreţinerea apartamentului papal şi de meniul Suveranului Pontif Loredana, Carmela, Cristina şi Manuela, supranumite de presa italiană "îngerii păzitori

Patru femei se ocupă zilnic de întreţinerea apartamentului papal şi de meniul Suveranului Pontif

Loredana, Carmela, Cristina şi Manuela, supranumite de presa italiană "îngerii păzitori ai lui Ratzinger", îi creează acestuia, zilnic, un benefic climat familial

Discreţia celor patru "laice" este absolută, numele lor nu sunt scrise în Anuarul pontifical, nu apar niciodată în public alături de Suveranul Pontif, se feresc de aparatele de fotografiat şi nu dau niciodată interviuri. Loredana, Carmela, Cristina şi Manuela fac parte din asociaţia de mireni (care şi-au dedicat viaţa lui Dumnezeu) "Memores Domini".

Prezenţa lor în serviciul pontifical nu constituie o noutate. În 1992, papa Pius al XI-lea a adus-o la Vatican pe Teodolinda Banfi, cea care îi făcea menajul de mai mulţi ani. La fel, Ioan Paul al II-lea a avut ca "îngrijitoare" câteva călugăriţe poloneze.

În afară de Benedict al XVI-lea, cei patru "îngeri păzitori" mai au grijă şi de secretarii particulari ai acestuia, Georg Ganswein şi Alfred Xuereb.

Loredana şi Carmela hotărăsc meniul

"Stăpânele" absolute ale bucătăriei papale sunt Loredana şi Carmela, care pregătesc zilnic felurile de mâncare preferate de Joseph Ratzinger sau de invitaţii acestuia.

Loredana se ocupă şi de cumpărături ori de selecţionarea verdeţurilor care sosesc în fiecare dimineaţă de la fermele din Castelgandolfo. Carmela este specializată în dulciuri, dar are în grijă şi curăţenia din camera Suveranului Pontif. Cristinei, în schimb, îi revine întreţinerea capelei din apartamentul papal, unde Benedict al XVI-lea celebrează zilnic slujba de dimineaţă.

Din când în când, Cristina îndeplineşte şi activităţi de secretariat, alături de Georg Ganswein şi Alfred Xuereb. În fine, Manuela se ocupă de întreţinerea apartamentelor celor doi secretari, dar şi de "cămara" unde sunt depozitate alimentele primite în dar de Suveranul Pontif (de obicei, acestea sunt donate către orfelinate).

Cei patru "îngeri păzitori" pleacă, pe rând, în scurte vacanţe. Şi, când Benedict al XVI-lea nu are oaspeţi la prânz, mănâncă împreună cu el şi cu cei doi secretari.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite