Gordon Brown solicită reforma finanţării partidelor politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marii Britanii, Gordon Brown, a cerut reforma legislaţiei privind finanţarea partidelor politice. Gestul survine în urma scandalului donaţiilor secrete, care i-a afectat grav

Premierul Marii Britanii, Gordon Brown, a cerut reforma legislaţiei privind finanţarea partidelor politice. Gestul survine în urma scandalului donaţiilor secrete, care i-a afectat grav popularitatea.

Dezvăluirea că dezvoltatorul imobiliar David Abrahams a donat laburiştilor 600.000 de lire prin intermediari "arată nevoia de schimbare imediată a procedurilor partidului şi de schimbare mai largă în sistemul de finanţare", a declarat Gordon Brown în cadrul unei şedinţe de partid. "Sunt furios când standardele coboară sub ceea ce noi şi publicul ne dorim şi avem dreptul să aşteptăm", a adăugat el. Ancheta se află acum sub investigarea poliţiei.

Conservatorii l-au acuzat pe Gordon Brown de faptul că încearcă să arunce "o perdea de fum" peste scandalul donaţiilor secrete. Abrahams a declarat că a făcut donaţiile anonim deoarece nu a dorit să atragă atenţia asupra averii sale. Scandalul l-a aruncat pe Brown în cea mai gravă criză de când a preluat conducerea laburiştilor de la Tony Blair, în iunie.

După accederea la funcţia de premier, el promisese să readucă încrederea populaţiei în guvern după ce ultimele luni ale mandatului lui Blair au fost marcate de o anchetă a poliţiei privind anumite sume de bani acordate laburiştilor în schimbul unor titluri de onoare. Acea anchetă s-a încheiat fără ca cineva să fie acuzat oficial. În prezent, legea britanică cere persoanelor care donează în numele altor personae să dezvăluie sursa banilor. Brown a declarat că fondurile primite de la Abrahams vor fi returnate.

Afacerea donaţiilor secrete, împreună cu criza băncii Northern Rock - prima panică financiară ce are loc în Marea Britanie în mai mult de un secol şi cu pierderea de către guvern a unor cd-uri cu datele personale ale populaţiei au dus la scăderea gravă a popularităţii premierului Gordon Brown. Un sondaj de săptămâna trecută îi plasează pe conservatori cu 11 procente înaintea laburiştilor.
(Ana-Maria Vieru)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite