Gordon Brown preia şefia laburiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul britanic de finanţe, Gordon Brown, a preluat, ieri, frâiele partidului laburist, ultima etapă obligatorie înainte de a-l înlocui pe Tony Blair şi la guvern Gordon Brown a fost

Ministrul britanic de finanţe, Gordon Brown, a preluat, ieri, frâiele partidului laburist, ultima etapă obligatorie înainte de a-l înlocui pe Tony Blair şi la guvern

Gordon Brown a fost ales în urma unui scrutin intern ca noul şef al partidului laburist, înlocuindu-l astfel pe Tony Blair, care îi va preda miercuri şi ştafeta de prim-ministru.

Ruptura cu era Blair, ce a dominat scena politică britanică din 1997 încoace, a fost anunţată pe parcursul unei conferinţe care s-a ţinut la Bridgewater Hall, în Manchester. Potrivit unui sondaj publicat de cotidianul <> , 61% din englezi se aşteaptă ca Brown să continue politica dusă de Blair, în timp ce 51% cred că acesta va fi mai onest decât predecesorul său şi mai puţin preocupat de propria imagine.

O moştenire complicată

Gordon Brown nu se află însă într-o situaţie prea confortabilă: numărul membrilor partidului laburist a scăzut simţitor în ultimii ani, popularitatea i s-a redus, iar "aripa de stânga" a devenit din ce în ce mai critică. Mai mult, Brown trebuie să "repare" credibilitatea partidului, şifonată de acuzaţiile de corupţie în care a fost amestecat şi numele lui Tony Blair. Pe viitorul premier îl mai aşteaptă o misiune delicată: aceea de a convinge electoratul că poate fi un personaj charismatic, că poate lua decizii de unul singur în situaţii de criză şi că nu are "tendinţe staliniste" de a controla totul, aşa cum a fost acuzat de presă.

Altercaţii vechi şi noi

Cât priveşte politica externă, Gordon Brown a anunţat deja că nu ia în calcul, deocamdată, varianta retragerii trupelor britanice din Irak. Dar, spre deosebire de predecesorul său, el este un cunoscut eurosceptic, diferenţele de opinii manifestându-se şi cu ocazia recentului summit de la Bruxelles. Neînţelegerea a apărut pe tema retragerii din viitorul tratat european a referirii la concurenţa liberă. Când a aflat că referirea a fost retrasă, la cererea preşedintelui francez, Brown şi-a ieşit din fire şi l-a admonestat pe Blair.

Pe de altă parte, presa britanică a dat recent publicităţii un document din care reiese că Tony Blair a intenţionat să-l destituie pe Brown din fruntea Ministerului de Finanţe, după alegerile generale din 2005.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite