Gorbaciov, implicat într-o nouă teorie privind asasinarea Papei Ioan Paul al II-lea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, ar fi semnat un document prin care agenţilor KGB li se sugera asasinarea Papei Ioan Paul al-II-lea, susţine John O. Kohler, jurnalist şi scriitor

Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, ar fi semnat un document prin care agenţilor KGB li se sugera asasinarea Papei Ioan Paul al-II-lea, susţine John O. Kohler, jurnalist şi scriitor american.

Dezvăluirea şocantă a fost făcută într-un volum lansat ieri în Polonia: "Despre Papă. Spioni la Vatican". Autorul afirmă că a intrat în posesia unui document din arhiva Kremlinului. "Folosiţi toate metodele posibile pentru a împiedica noul trend politic iniţiat de Suveranul Pontif polonez.

Dacă este necesar, faceţi uz de mijloace care depăşesc dezinformarea şi discreditarea", sună instrucţiunile adresate agenţilor KGB de către membri ai Secretariatului Comitetului Central al Partidului Comunist, în noiembrie 1979, la un an după ce cardinalul Karol Wojtyla fusese ales în fruntea Bisericii Catolice. Ţinând cont de limbajul folosit în acea perioadă, Kohler declară că această exprimare reprezintă, de fapt, o autorizare de eliminare fizică a Papei.

De altfel, Suveranul Pontif a fost ţinta unui asasinat, pe 13 mai 1981. De-a lungul timpului, au fost emise nenumărate scenarii referitoare la cine a comandat asasinarea sa, KGB-ul aflându-se printre "suspecţi". Potrivit documentului aflat în posesia lui John O. Kohler, directiva a fost semnată de nouă lideri proeminenţi ai Comitetului Central.

Cel mai cunoscut nume este cel al fostului preşedinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov. Alţi semnatari sunt Mihail Suslov, şeful propagandei de la Moscova, Konstantin Rusakov, care se ocupa de colaborarea cu Partidul Comunist Polonez, sau Andrei Kirilenko, unul dintre apropiaţii lui Leonid Breşnev.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite