Golful Mexic: o nouă scurgere de petrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile americane se tem că o nouă scurgere de petrol ar putea avea loc pe fundul oceanului, în zona puţului care a provocat mareea neagră.

După instalarea, vineri, a unui dispozitiv care a oprit pentru prima dată scurgerea de petrol din puţul submarin avariat în aprilie, datele privind presiunea duc la ideea că ar putea exista o nouă spărtură. 

„Vă ordon să‑mi oferiţi o procedură scrisă pentru redeschiderea vanelor cât mai rapid, în cazul în care scurgerea de hidrocarburi din apropierea puţului va fi confirmată", se arată într-un mesaj transmis duminică seară de amiralul Thad Allen, coordonatorul american al operaţiunilor, către compania BP.

Deschiderea vanelor ar însemna că petrolul va reîncepe să se scurgă în Golful Mexic, dar acest lucru ar preveni ruptura fundului oceanului, o catastrofă şi mai mare, care ar putea fi reparată mult mai greu, susţin experţii.

Reprezentanţii BP par mai optimişti decât autorităţile americane şi au anunţat că presiunea începe să crească.  Ei încă mai sperau, ieri, să poată menţine „capacul" pe puţul avariat până în august, când va fi încheiată construcţia a două puţuri laterale pentru colectarea întregii cantităţi de petrol care se scurge în Golful Mexic.

BP şi-ar putea vinde rafinăriile

Directorii grupului petrolier britanic au discutat cu principalii acţionari restructurarea companiei, scrie „The Sunday Times". Printre opţiuni ar fi vânzarea rafinăriilor, a staţiilor de benzină şi reducerea operaţiunilor în SUA. În plus, BP ar putea renunţa la operaţiunile de outsourcing.

Costurile accidentului ecologic se apropie de 4 miliarde de dolari, iar compania a anunţat deja că va vinde circa 10% din activele sale.
Acţiunile BP s-au prăbuşit din nou ieri, cu 5%, după ce crescuseră vineri cu acelaşi procent, când compania anunţase oprirea scurgerii. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite