Goldman Sachs se pregăteşte de vremuri grele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiunile băncii Goldman Sachs au scăzut cu 5% ieri, la deschiderea bursei, după ce a ieşit la iveală că banca a angajat un cunoscut avocat specializat în apărarea executivilor implicaţi în cazuri penale răsunătoare.

Acţiunile băncii Goldman Sachs au scăzut cu 5% ieri, la deschiderea bursei, după ce a ieşit la iveală că banca a angajat un cunoscut avocat specializat în apărarea executivilor implicaţi în cazuri penale răsunătoare.

Directorul executiv al Goldman, Lloyd Blankfein (56 de ani) l-a angajat pe avocatul Reid Weingarten, din Washington, în contextul unei investigaţii desfăşurate de Departamentul Apărării în privinţa rolului avut de bancă în criza financiară din perioada 2007-2009.


Blankfein încearcă de doi ani să combată acuzaţiile de conflict de interese şi fraudă, iar angajarea lui Weingarten poate fi interpretată drept o pregătire a băncii pentru vremuri grele, scrie presa americană. Ştirea a speriat investitorii şi aşa reţinuţi. "De ce ar angaja o astfel de persoană?Asta ne spune că ei iau problema în serios", a declarat o sursă din guvernul SUA, citată de cotidianul britanic "The Daily Mail".

"Exploatarea clienţilor"

Robert Hillman, profesor de drept la Universitatea California, a declarat că gestul şefului executiv arată că acesta "are unele îngrijorări privind acţiunile care ar putea fi luate împotriva băncii sale de către Departamentul de Justiţie".

Subcomitetul de Investigaţii al Senatului american a dat publicităţii, în aprilie, un raport critic privind "exploatarea clienţilor" de către Goldman Scahs prin faptul că a transferat asupra lor, fără ca aceştia să ştie, riscul provenit din împrumuturile subprime, în 2006 and 2007.

Raportul a ajuns la concluzia că executivii Goldaman Sachs au indus în eroare Congresul prin declaraţiile făcute în 2010, după ce au fost descoperite inadvertenţe între declaraţiile acestora şi conţinutul unor e-mailuri ce au ieşit la iveală în cursul investigaţiei. Senatorul Carl Levin a declarat că agenţiile federale trebuie să determine dacă Blankfein şi alţi executivi sunt vinovaţi de sperjur.

Weingarten, printre ai cărui foşti clienţi se află un fost director financiar de la Enron, a fost prezent luni într-un tribunal federal din New York, la condamnarea unui alt client, Anthony Cuti, fostul director executiv al lanţului de farmacii Duane Reade, pentru fraude contabile.

Controversele continuă în ceea ce-l priveşte pe directorul Goldman Sachs în urma crizei creditelor în care în care banca a fost acuzată că a favorizat unii clienţi în detrimentul altora şi că uneori îşi desfăşoară activitatea împotriva interesului clienţilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite