Gitmo, închisoarea din care nu se iese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentagonul a hotărât: chiar şi nevinovaţi, deţinuţii de la "Guantanamo Bay" rămân după gratii Chiar dacă unii prizonieri de la Guantanamo vor fi achitaţi în instanţă, oficialii

Pentagonul a hotărât: chiar şi nevinovaţi, deţinuţii de la "Guantanamo Bay" rămân după gratii

Chiar dacă unii prizonieri de la Guantanamo vor fi achitaţi în instanţă, oficialii americani îi vor considera în continuare un pericol şi nu-i vor elibera niciodată.

Decizia aparţine Departamentului american al Apărării şi a fost făcută publică de purtătorul de cuvânt Geoff Morrell, cu puţin înainte ca un tribunal militar de excepţie să dea verdictul "vinovat" în controversatul caz al lui Salim Hamdan.

Deşi fostul şofer al lui Osama ben Laden va avea posibilitatea să facă apel în faţa unui tribunal federal (deci unul civil),demersul nu pare a avea vreo şansă în faţa reprezentanţilor "celei mai mari democraţii din lume".

Morrell a explicat că, "cel puţin pe termen scurt, Hamdan este considerat un inamic combatant şi rămâne un pericol.

El va fi probabil deţinut în continuare, inclusiv după o eventuală achitare". Întrebarea firească în acest caz este "de ce mai au loc aceste procese?", de vreme ce, indiferent dacă deţinutul este găsit vinovat sau nevinovat, el rămâne încarcerat.

Multe organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, printre care "Amnesty International" şi "Human Rights Watch", condamnă cu vehemenţă "abuzurile" care au loc în acest centru de detenţie.

Drepturile omului, călcate în picioare

La mijlocul lui iunie, o anchetă jurnalistică americană arăta că Statele Unite ţin pe nedrept în detenţie persoane considerate "suspecte de terorism", în baza "unor dovezi minore sau fabricate, a unor răzbunări personale sau pentru recompense".

Polemicile în jurul centrului de detenţie de la Guantanamo Bay au devenit şi mai aprinse în ultimele luni. Astfel, la sfârşitul lui iunie, Curtea Supremă de Justiţie a SUA a decis că procesele de crime de război intentate suspecţilor de terorism de la Guantanamo Bay sunt ilegale atât din punctul de vedere al legilor americane, cât şi al convenţiilor de la Geneva. În iulie, aceeaşi instanţă a recunoscut prizonierilor dreptul de a contesta, în tribunale civile, încarcerarea fără judecată.

În urma acestei decizii, judecătorii federali pot verifica acuzaţiile aduse de Guvern celor 270 de deţinuţi consideraţi "terorişti periculoşi".

Deciziile Curţii Supreme nu au fost deloc pe placul administraţiei Bush. Astfel, procurorul general al SUA, Michael Mukasey, a cerut Congresului să adopte noi reguli în cazul "suspecţilor de terorism" care contestă detenţia.

"Gulagul timpurilor noastre"

Închisoarea americană Guantanamo Bay ( alintată Gitmo) din Cuba a fost înfiinţată la patru luni după atacurile din 11 septembrie 2001. Gitmo este centrul de detenţie unde guvernul american îi trimite pe cei implicaţi în activităţi teroriste sau bănuiţi că ar avea legătură cu terorismul.

Tratamentele rele aplicate prizonierilor de la Guantanamo au ţinut prima pagină a ziarelor în ultimii ani. Închisoarea este situată în afara graniţei SUA, aşa că legile americane nu se aplică, iar deţinuţii sunt lipsiţi de anumite drepturi.

UE şi numeroase organizaţii nonguvernamentale au denunţat tratamentele inumane puse în practică aici şi au criticat administraţia Bush, acuzând-o că în acest caz "ignoră drepturile omului". "Amnesty International" a etichetat Guantanamo drept "gulagul timpurilor noastre".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite