Giganţii occidentali se întorc în Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exxon Mobil, Shell, Total şi BP vor beneficia de contracte fără licitaţie Patru mari companii petroliere occidentale sunt în stadiul final al negocierilor unor contracte fără licitaţie,

Exxon Mobil, Shell, Total şi BP vor beneficia de contracte fără licitaţie

Patru mari companii petroliere occidentale sunt în stadiul final al negocierilor unor contracte fără licitaţie, care le asigură revenirea în Irak, după 36 de ani de absenţă.

Exxon Mobil, Shell, Total şi BP, împreună cu Chevron şi alte câteva companii mai mici, negociază cu Bagdadul contracte de reabilitare a câmpurilor petroliere irakiene.

Acordurile urmează a fi făcute publice pe 30 iunie, scrie "International Herald Tribune", citând oficiali irakieni, ai companiilor respective şi un diplomat american. Este vorba de primele mari companii care intră în Irak, de la invazia americană.

Contractele fără licitaţie sunt neobişnuite în industrie. Assem Jihad, purtătorul de cuvânt al Ministerului irakian al Petrolului, a declarat că ministerul a ales firmele cu care a lucrat cel mai bine în timpul derulării unor înţelegeri caritabile, de consiliere. Un total de 46 de companii, inclusiv liderii de piaţă din China, India şi Rusia au avut înţelegeri caritabile cu Ministerul Petrolului, scrie IHT.

Potenţial imens: 6 milioane de barili pe zi

David Fyfe, expert la Agenţia Internaţională de Energie, organizaţie din Paris care monitorizează producţia de petrol, spune că producţia Irakului, după reabilitarea câmpurilor, se va ridica probabil de la actualul nivel de 2,5 milioane de barili pe zi la circa 3 milioane de barili/zi în şase luni şi la 4 milioane în câţiva ani. După descoperirea de noi rezerve, Irakul va produce probabil 6 milioane de barili/zi, ceea ce ar putea schimba actualele politici în domeniu.

Companiile vor fi plătite pentru serviciile lor, fără a primi licenţe de exploatare. În acest fel, s-a evitat aşteptarea adoptării Legii petrolului, aflată în impas în parlament. Ministerul şi companiile negociază plata în petrol, şi nu în bani.

Avantajaţi şi la viitoare licitaţii

O clauză din proiectul de acord favorizează firmele semnatare şi în cazul unei viitoare licitaţii, a declarat un manger din cadrul uneia dintre cele patru companii, care a dorit să rămână anonim. Conştienţi de faptul că dau impresia că profită de pe urma războiului, oficiali din conducerea a două dintre companiile menţionate au declarat, sub condiţia anonimatului, că nu fac decât să ajute Irakul să îşi reconstruiască baza industrială.

Există rezerve enorme de petrol în Irak.Am fost parte a consorţiului, format din cele patru companii, când Saddam Hussein ne-a dat afară şi, practic, aveam toată ţara

Lee Raymond,
fost preşedinte executiv al Exxon

Petrolul, motivaţia războiului?

Au existat suspiciuni în lumea arabă, dar şi în rândul publicului american, că invazia Irakului a fost motivată tocmai de rezervele de petrol. Administraţia Bush spune că războiul a fost necesar pentru combaterea terorismului. Nu este clar ce rol au avut SUA în acordarea acestor contracte, scrie IHT, însă există consilieri americani în Ministerul irakian al Petrolului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite