VIDEO Gherilele columbiene Farc au fost decapitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul Forţelor armate revoluţionare din Columbia (Farc), Alfonso Cano, a fost ucis, a anunţat sâmbătă preşedintele columbian Juan Manuel Santos. Este cea mai grea lovitură din istorie primită de mişcarea de gherilă.

Alfonso Cano, liderul Farc, pe al cărui cap fusese pusă o recompensă de 5 milioane de dolari, a fost ucis. Preşedintele Columbiei,
Juan Manuel Santos, preşedintele Columbiei, a cerut membrilor gherilei să predea armele şi să pună capăt actelor de violenţă pentru care au devenit cunoscuţi în întreaga lume.

Citat
,,Predaţi-vă sau veţi sfârşi fie după gratii, fie în mormânt"

O moarte care promite linişte

„Le transmit un mesaj tuturor membrilor mişcării de gherilă: predaţi-vă sau veţi sfârşi fie după gratii, fie în mormânt. Noi vom obţine pacea", a ameninţat preşedintele Santos. Autorităţile de la Bogota speră că moartea lui Cano va pune capăt celor 50 de ani de război civil soldat cu numeroase victime în Columbia.

Citiţi şi
Liderul gherilelor columbiene a fost ucis. Cine era el de fapt

Operaţiune la sol a armatei

Şeful armatei columbiene susţine că liderul rebelilor Farc a fost prins în urma unei ofensive aeriene şi a unei operaţiuni armate la sol, în provincia Cauca, situată în sud-vestul ţării.

Amprentele digitale confirmă că este vorba despre Alfonso Cano (63 de ani), au asigurat reprezentanţii armatei columbiene. Pentru confirmare autorităţile au prezentat imagini ale cadavrului lui Cano, imediat după ce a fost ucis, cu cu barba rasă.

Cadavrul lui Alfonso Cano
Liderul gherilelor columbiene, ucis
Liderul gherilelor columbiene ucis

În septembrie 2010, forţele armate columbiene au reuşit să-l ucidă pe liderul militar al rebelilor, Mono Jojoy. De atunci şi-au concentrate toate forţele pentru prinderea lui Cano.

Victorie morală, dar nu sfârşitul Farc

,,Trebuie spus foarte clar că moartea lui Cano este o victorie morală asupra rebelilor, dar nu şi sfârşitul Farc, a declarat, pentru agenţia Associated, PressVictor Ricardo care a negociat în numele guvernului de la Bogota cu rebelii în perioada 1998-2002.

Se finanţează din droguri

Farc a pierdut in ultimul timp peste jumătate din luptători şi o mare parte a comandanţilor militari. Gruparea marxist-leninistă rezistă datorită faptului că membrii se refugiază în regiuni greu accesibile, în junglă, dar şi pentru că reuşesc să se finanţeze cu ajutorul traficului cu droguri.

Arme româneşti

Cu banii din traficul cu droguri gherilele cumpără arme. Note diplomatice obţinute de WikiLeaks arătau că o parte din armele pe care le-au predat gruparile paramilitare din Columbia în perioada 2004-2006 erau de fabricaţie românească.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite