Germania şi Italia, la cuţite din cauza crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicienii germani au reacţionat cu furie la o afirmaţie a premierului italian, Mario Monti, care sugera că Angela Merkel se lasă prea mult controlată de Bundestag.

Premierul italian, Mario Monti, a cărui ţară are nevoie de ajutorul UE, deoarece costurile împrumuturilor italiene tind să atingă cote nesustenabile, a declarat, într-un interviu pentru revista germană „Der Spiegel", că puterea de decizie a Bundestagului privind măsurile anticriză luate de UE riscă „dezintegrarea proiectului European". Politicienii germani au reacţionat prompt. „Trebuie să-i spunem clar domnului Monti că noi, germanii, nu vom renunţa la democraţie pentru a plăti datoriile italienilor", a declarat Alexander Dobrindt, secretar-general al Uniunii Creştin-Sociale din Bavaria. 

Preşedintele Bundestagului, Norbert Lammert, a spus că integritatea Parlamentului german nu poate fi subordonată fluctuaţiilor pieţei. Liderii Partidului Liber-Democrat au declarat că liderul neales al Italiei se joacă cu focul politic pentru a ocoli legitimitatea democratică.

Mario Monti susţine activarea fondului de salvare al zonei euro (Facilitatea Europeană de Salvare Financiară) pentru cumpărarea de obligaţiuni emise de Spania şi Italia, dacă acestea vor solicita. El îl are de partea sa pe preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi. Cancelarul german, Angela Merkel, şi ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, susţin această acţiune, dar revolta din interiorul coaliţiei politice aflată la putere la Berlin ameninţă să ia amploare.  Relaţiile dintre Germania şi Italia sunt cele mai proaste din perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial. Cotidianul „Il Giornale" a publicat pe prima pagină o fotografie a cancelarului Angela Merkel sub titlul „Al Patrulea Reich".

Cresc sentimentele antieuropene

„Tonul dezbaterii a devenit periculos. Trebuie să avem grijă ca Europa să nu se rupă", a declarat ministrul de Externe german, Guido Westerwelle. El însuşi a pus paie pe foc în weekend, spunând că este „categoric împotriva expansiunii în continuare a maşinăriei de  salvare sau a cumpărării de eurobonduri de către Banca Centrală Europeană".

„Nu-mi pot imagina că o majoritate a Bundestagului va susţine crearea de datorii nelimitate. Aprobarea de către Parlament a deciziilor de politică europeană nu poate fi contestată. Trebuie să întărim, nu să slăbim legitimitatea democratică în Europa", a spus el. 

Germania este în conflict cu Italia privind gestionarea crizei economice şi acuză Roma că nu face suficient pentru a-şi pune finanţele în ordine. Ziarele din Germania au atacat în permanenţă ţările din sudul Europei, cum ar fi Grecia, Spania şi Italia, pentru performanţele lor slabe şi pentru ajutoarele pe care le-au primit de la UE.

Monti a declarat pentru „Der Spiegel" că este foarte îngrijorat privind „creşterea sentimentelor antieuropene, antieuro şi antigermane în parlamentul italian".„Dacă guvernele se lasă conduse complet de deciziile parlamentelor şi nu-şi păstrează propria marjă de negociere, e mai probabil ca Europa să se destrame decât să existe mai multă integrare", a spus el. Monti i-a cerut cancelarului Merkel să demonstreze flexibilitate privind abordarea crizei.

"Tonul dezbaterii a devenit periculos. Trebuie să avem grijă ca Europa să nu se rupă.''
Guido Westerwelle ministrul de Externe german

Merkel conduce „al patrulea Reich"

Cotidianul italian „Il Giornale", patronat de fostul premier Silvio Berlusconi,  a provocat indignare în Germania după ce a publicat o fotografie a cancelarului Angela Merkel cu mâna ridicată, un gest asociat cu salutul nazist, folosit pe vremea lui Hitler. Titlul de deasupra pozei este: „Al patrulea Reich". Ziarul  afirmă că cele două războaie mondiale şi milioanele de morţi „nu au fost suficiente pentru a potoli mania egocentrică a Germaniei". Acest articol a agravat un război al cuvintelor deja existent între Italia şi Germania, privind măsurile economice destinate să rezolve criza politică.

Articolul, scris pe un ton dur, o critică pe Angela Merkel, susţinând că intransigenţa ei „ne-a adus pe noi şi Europa în genunchi". „Italia nu mai e în Europa, ci în al Patrulea Reich", adaugă ziarul.

„Monarhul Angela"

„În primul Reich, Germania a vrut titlul de „Împărat al Romei", iar în următoarele două şi-a folosit din nou propriile mijloace împotriva statelor din Europa. Două războaie mondiale şi milioane de morţi nu par a fi fost suficiente pentru a stăvili  mania egocentrică a Germaniei. A mai avut succes încă o dată, dar de data asta nu cu tunul, cu euro", scrie publicaţia italiană. „Germanii cred că euro e al lor şi că noi trebuie să ne supunem, să ne predăm noului monarh, Angela, care vrea să guverneze la noi acasă".

Fostul premier Silvio Berlusconi, care a demisionat în septembrie anul trecut, insistă că este încă în relaţii bune cu Angela Merkel, deşi acest lucru a fost negat de politicienii de la Berlin.

„Il Giornale" l-a acuzat în mod repetat pe actualul premier italian, Mario Monti, că nu face suficient pentru a ţine piept Germaniei, comparându-l cu Neville Chamberlain, care a declarat, în 1938, că a adus pacea după ce a negociat cu Adolf Hitler, iar războiul a izbucnit în anul următor.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite