Germania reînvie coşmarul ratificării Tratatului de la Lisabona

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul german, Angela Merkel, sprijinit de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi-a impus punctul de vedere la Consiliul European de Toamnă şi a obţinut modificarea, chiar dacă limitată, a Tratatului de la Lisabona.

După opt ore de negocieri dificile, s-a convenit că vor fi lansate consultări pentru revizuire, deşi niciunul dintre ceilalţi 25 nu este prea încântat de repunerea în discuţie a unui Tratat care a scos peri albi multora. „Nimeni nu vrea un al treilea Tratat de la Lisabona", a răbufnit europarlamentarul irlandez Marian Harkin, care a calificat modificarea drept „un coşmar".

Sarcina ingrată de a discuta cu fiecare stat în parte pentru a stabili metoda de revizuire îi revine preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy.
Modificarea este necesară pentru a putea fi creat mecanismul permanent dorit de Berlin pentru ajutarea ţărilor aflate în dificultate, după expirarea în 2013 a actualului mecanism de stabilizare financiară. În schimb, Merkel nu a reuşit să obţină acordul pentru retragerea dreptului de vot în Consiliu a ţărilor ce încalcă regulile fiscale ale zonei euro. Sancţiunile vor fi cele stabilite de ECOFIN săptămâna trecută: plasarea preventivă a unei sume într-un depozit bancar în cazul în care deficitul bugetar este mai mare de 3% sau datoria publică depăşeşte 60%. Sancţiunile, care ar putea implica şi suspendarea unor subvenţii, se aplică după şase luni.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că s-a mai stabilit ca bugetele naţionale să fie conforme cu standardele fiscale ale UE. „Astfel spus, vai de guvernele care cred că în ultimul an de guvernare poţi să dublezi pensii sau salarii", a spus şeful statului, apreciind că măsurile Consiliului „prind extraordinar de bine României".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite