Germania profită de pe urma crizei euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De câştigat de pe urma retogradării Irlandei au în primul rând Germania şi Franţa. Valoarea obligaţiunilor de stat germane a crescut imediat după anunţul făcut de agenţia de rating Moody's.

Berlinul vinde acum obligaţiuni de stat cu maturitate de zece ani în valoare de 4 miliarde de euro, anunţă Bloomberg. Randamentul obligaţiunilor de stat germane pe termen mediu a coborât cu 0,08 puncte, la 2,75%, cel mai redus nivel atins în ultimele şapte luni. Scăderea dobânzii pentru obligaţiunile stat are efect benefic asupra bugetului, scăzând valoarea datoriilor ţării. Competitivitatea Germaniei a crescut în urma scăderii ratei de schimb, provocată de criza euro.

Nu în ultimul rând, o slăbire a monedei unice europene ajută economia germană, aducând bani din exporturi (Germania fiind oricum cel mai mare exportator al Europei). Stabilitatea adusă în acest fel se face deja simţită în starea de spirit a germanilor: în prezent, doar 55% din ei se mai tem că îşi vor pierde slujbele, faţă de 80%, în urmă cu cinci ani, potrivit unui studiu GfK. Acest paradox a determinat mai mulţi analişti să considere că Germaniei cel puţin îi convine degringolada statelor din sudul Europei. Miliardarul George Soros o acuză direct pe Angela Merkel de criza cu care se confruntă zona euro.

Soros o acuză pe Merkel

Într-un editorial publicat în „Financial Times", omul de afaceri îi reproşează cancelarului german că le-a cerut statelor UE să-şi salveze singure propriile instituţii, în loc să creeze o structură comunitară (spre exemplu, o bancă centrală) care să administreze situaţia. „Cancelarul Angela Merkel a insistat să nu existe un girant comun la nivelul UE şi că fiecare stat trebuie să aibă grijă de propriile instituţii. Acesta este originea crizei euro cu care ne confruntăm astăzi", comentează Soros.

„Criza financiară a obligat statele să garanteze pentru creditele care s-au prăbuşit, iar ţările UE s-au conformat, punând sub semnul întrebării valoarea obligaţiunilor de stat", notează miliardarul. Soros mai atrage atenţia că Germania, în calitate de cel mai mare creditor, ar putea impune condiţii „punitive" de asistenţă, ceea ce i-ar împinge pe datornici în incapacitate de plată. În urmă cu un an, Soros avertiza în cotidianul „Zeit" că „politica germană reprezintă un pericol pentru Europa, ar putea distruge proiectul european, ducând chiar şi la colapsul euro".

Un precedent nefast

Şi reputatul economist Mario Monti, preşedinte al Universităţii Bocconi din Milano, raportor al CE pe finanţe şi fost comisar UE pentru Piaţa Internă, reproşează Germaniei criza din zona euro, care a început cu Grecia. „Problemele nu sunt cauzate doar de indisciplina fiscală a Greciei, ci şi de deficienţele în aplicarea Pactului de Stabilitate şi Creştere ( este un cadru de reglementare pentru coordonarea politicilor fiscale naţionale în cadrul uniunii economice şi monetare ). Iar Franţa şi Germania trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru acest lucru", spune expertul într-un interviu pentru Euractiv.

Când Comisia Europeană a vrut să acorde puteri mai mari Eurostat, controlând şi asistând finanţele statelor membre, Franţa şi Germania s-au opus vehement", a declarat Monti.Berlinul şi Parisul au încălcat în 2003 Pactul de Stabilitate, depăşind deficitele impuse de regulament, iar CE a propus atunci ca cele două să primească avertismente - aşa cum s-a întâmplat în cazul Portugaliei şi ­Irlandei.

La presiunea Germaniei şi Franţei, Consiliul Economic al Miniştrilor de Finanţe din UE (ECOFIN) nu a aprobat aplicarea prevederilor Pactului de Stabilitate în cazul celor două state. În urmă cu un an, cancelarul Angela Merkel a admis că acest gest a creat un precedent pentru încălcarea regulamentului comunitar, inclusiv de către Grecia.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite