Germania prevede falimentul Greciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grecia riscă să intre în curând în faliment! Este avertismentul pe care l-a lansat zilele acestea ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schäuble.

Oficialul de la Berlin a apreciat că cele 110 miliarde de euro acordate sub formă de credit, anul trecut, Atenei sunt insuficiente pentru salvarea ţării de la „declin" şi a pledat pentru acordarea de ajutoare financiare suplimentare înainte de jumătatea lunii iulie.

„Fără bani suplimentari există pericolul real ca Grecia să intre în incapacitate de plată. Vom fi martorii primului faliment de stat din zona euro", a scris Schäuble într-o scrisoare trimisă partenerilor din Uniunea Europeană şi citată de presa de la Berlin.

Companiile de stat, la mezat

Ministrul Finanţelor susţine că băncile private ar trebui să suporte o parte din povara unui acord internaţional de soluţionare a crizei datoriilor de stat din Grecia, spre exemplu printr-o reprogramare a scadenţei obligaţiunilor. Concret, Berlinul pledează pentru restructurarea datoriilor de 340 de miliarde de euro ale Greciei, intrând astfel într-un conflict deschis cu Franţa şi cu Banca Centrală Europeană. „Poziţia Franţei a fost întotdeauna să refuze restructurarea datoriilor Greciei şi nu deviem de la această poziţie", a declarat ministrul francez al Bugetului, François Baroin.

Liderii UE se vor reuni în perioada 23-24 iunie, summit unde este aşteptat un acord privind noul pachet financiar destinat salvării Greciei. Până atunci, guvernul scoate la vânzare cam tot ce are. El a inclus, în planul de privatizare convenit cu instituţiile financiare internaţionale, acţiunile deţinute de stat la cea mai mai mare companie de rafinare petrolieră din ţară şi la cele două companii naţionale de gaze, arată un raport al UE şi FMI, citat de Reuters. Atena încearcă să strângă 50 de miliarde de euro din privatizări până în anul 2015, ca să-şi achite o parte din datorii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite