Germania cere o agenţie europeană de rating

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul german, Angela Merkel, consideră că Uniunea Europeană trebuie să aibă propria sa agenţie de rating. „Este important, pe termen mediu, ca Europa să aibă o agenţie de rating.

Până şi chinezii au acum una", a spus Merkel, pentru postul public ARD. Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, s-a pronunţat pentru limitarea puterilor acestor instituţii financiare, după deciziile controversate luate în ţările care se confruntă cu o criză a datoriilor suverane. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că există un consens în rândul membrilor UE asupra necesităţii reglementării agenţiilor de rating.

Taxă suplimentară pentru bănci

Potrivit „Die Welt", liderii din zona euro iau în considerare o taxă suplimentară pentru bănci, pentru a ajuta la salvarea Greciei. Taxa ar trebui aplicată şi instituţiilor financiare din ţările din zona euro care nu au deloc expunere pe piaţa elenă. Aceasta ar fi o completare a programului de cumpărare de obligaţiuni emise de statul grec.

Oficialii FMI sunt nemulţumiţi de modul de gestionare a crizei din zona euro şi ameninţă că FMI  nu va mai participa la programe suplimentare pentru salvarea Greciei. Şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a avertizat că Banca Centrală Europeană nu poate accepta, drept colateral, obligaţiuni ale unui emitent aflat în incapacitate de plată, recomandând guvernelor din zona euro să intervină şi să remedieze situaţia dacă Grecia va ajunge într-o astfel de situaţie.

„Am avertizat de mai multe ori în detaliu şefii de stat şi de guvern că, în caz de incapacitate de plată a unei ţări, nu vor mai putea fi acceptate obligaţiile sale ca garanţii normale. În aceste condiţii, guvernele, responsabile de situaţie, vor trebui ele însele să se angajeze pentru a corecta situaţia", a declarat Trichet, într-un interviu pentru „Financial Times Deutschland".

"Am avertizat de mai multe ori în detaliu şefii de stat că, în caz de incapacitate de plată a unei ţări, nu vor mai putea fi acceptate obligaţiile sale ca garanţii normale.''
Jean-Claude Trichet  preşedintele Băncii Centrale Europene

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite