Germania apără China în „războiul valutelor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul german, Angela Merkel (foto), a fost punctual ieri la întâlnirea cu preşedintele american, Barack Obama, în prima zi a summit-ului G20 de la Seul. Liderul de la Casa Albă s-a lăsat însă îndelung aşteptat.

Motivul: şi-a prelungit întâlnirea cu preşedintele chinez, Hu Jintao, cel desemnat recent de „Forbes" cel mai puternic om al planetei. „La întâlnirile cu chinezii, în primele 20 de minute trebuie să le reaminteşti cât de bune sunt relaţiile bilaterale. La noi nu e cazul", s-a scuzat Obama.
„Astăzi mi-ar fi plăcut să aud aşa ceva", a replicat Merkel, potrivit cotidianului „Die Welt", care citează surse din cadrul delegaţiei germane. Discuţiile nu au fost prea productive, cei doi fiind de acord doar asupra faptului că nu sunt tocmai potrivite criticile reciproce la adresa măsurilor economice apărute prin presă.

Prezent în delegaţia germană, şeful Deutsche Bank, Josef Ackermann, a apărat politica monetară a Chinei, criticată dur de SUA. Ackermann a declarat că Beijingul trebuie să liberalizeze cursul yuanului, dar acesta este un proces îndelungat, iar actualele condiţii nu sunt benefice.
Acelaşi lucru i l-a transmis şi Hu Jintao lui Barack Obama. China este dispusă să-şi relaxeze politica monetară, dar are nevoie de o economie mondială solidă pentru a face acest lucru, a fost mesajul lui Jintao. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite