Eşecul monedei euro ar fi un dezastru pentru Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O eventuală destrămare a zonei euro ar avea consecinţe dezastruoase pentru economia Germaniei, se arată într-un raport intern al Guvernului de la Berlin, scrie publicația „Der Spiegel", citată de agenţia EFE.

În document se face o evaluare a efectelor posibile la nivel macroeconomic în cazul dispariţiei monedei comune ca urmare a crizei datoriilor suverane, notează Agerpres.

„În comparaţie cu un asemenea scenariu (al destrămării zonei euro), orice plan de salvare pare să fie un rău mai mic", a afirmat sub protecția anonimatului un funcționar al ministerului de Finanțe de la Berlin.

Potrivit documentului, care se află în posesia ministrului german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, o revenire la moneda naţională ar însemna pentru Germania o reducere cu circa 10% a Produsului Intern Brut (PIB) în primul an. De asemenea, numărul şomerilor ar creşte până la aproximativ 5 milioane.

Raportul analizează şi implicaţiile pe care o eventuală destrămare a zonei euro le-ar avea asupra celorlalte state care folosesc în prezent moneda comună. Astfel, în cazul Spaniei se estimează o creştere a şomajului până la 26,7% şi o scădere a PIB cu circa 11%.

Conform documentului, statele care ar suferi cele mai puternice dezechilibre în cazul materializării unui asemenea scenariu sunt Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania şi Italia, exact ţările cele mai afectate de criză în prezent.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite