Germania, zguduită de scandalul evaziunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci milioane de euro au plătit serviciile secrete de la Berlin pentru a afla informaţii despre evaziunea fiscală făcută de mai multe companii. Scandalul financiar din Germania riscă să

Cinci milioane de euro au plătit serviciile secrete de la Berlin pentru a afla informaţii despre evaziunea fiscală făcută de mai multe companii.

Scandalul financiar din Germania riscă să afecteze întreg eşafodajul economic de la Berlin, după ce publicaţia "Der Spiegel" a informat că autorităţile sunt pregătite să lanseze 125 de proceduri de anchetă. Şocul este cu atât mai mare cu cât s-a aflat că informaţiile ce au dus la pregătirea anchetei au "costat" serviciile secrete cinci milioane de euro. Există însă suspiciuni cu privire la modalitatea desfăşurării anchetei, deoarece investigatorii germani nu au respectat secretul bancar.


Serviciul de informaţii al Germaniei, BND, a plătit unui informator cinci milioane de euro pentru informaţii referitoare la existenţa unor conturi la o bancă din Liechtenstein, un prim pas ce a declanşat întreg scandalul financiar din capitala "motorului Uniunii Europene", informează "Der Spiegel" în numărul de astăzi.
Ministerul de Finanţe german a confirmat că informaţia a fost plătită şi că întreaga acţiune a fost sprijinită de minister.


"Ministrul de finanţe Peer Steinbruck a fost informat despre consecinţele bugetare, însă şi-a dat acordul", se arată într-un comunicat al Ministerului german de Finanţe.


Operaţiunea este "demnă de imaginaţia unui autor de romane poliţiste americane", susţine "Die Welt", care estimează că întreaga fraudă s-ar putea ridica la 4,2-5 miliarde de euro.


900 de suspecţi, 125 anchetaţi


Întreaga poveste a plecat de la un fost angajat al băncii LGT, din Liechtenstein, care a contactat de unul singur serviciile secrete germane, la sfârşitul anului trecut. El le-a prezentat acestora documente din care reieşeau fraudele făcute de unele firme, ce au eludat plata taxelor către statul german. Banii care nu au ajuns însă la stat au ajuns în conturile personale ale directorilor de firmă, la banca LGT.


Ca urmare a informaţiilor primite, autorităţile germane lansează începând de astăzi 125 de proceduri de anchetă, în timp ce întreaga operaţiune cuprinde peste 900 de suspecţi şi mai multe sute de companii germane importante. Banca LGT, din Liechtenstein, a admis că documentele secrete privind clienţii săi au ajuns în posesia autorităţilor germane şi că aceste informaţii provin dintr-o listă confidenţială, realizată în 2002.


Primul personaj important care şi-a dat demisia a fost Klaus Zumwinkel, preşedintele Deutsche Post. El este acuzat că a transferat în propriile conturi de la LGT 1,5 milioane de euro, bani ce proveneau din neplata unor taxe fiscale. Cazul mai prezintă o particularitate anume, şi anume faptul că secretul bancar nu a funcţionat în acest caz.


Imagine murdărită


Scandalul afectează imaginea Germaniei, considerată până de curând drept una dintre cele mai puţin corupte din Uniunea Europeană.


Totuşi, acesta nu este primul scandal financiar de amploare din ultimii ani. Încrederea germanilor în liderii de companii era deja afectată de scandalurile ce au cuprins firme prestigioase, ca Siemens sau Volkswagen, unde se descoperise că directorii îşi crescuseră semnificativ salariile, în detrimentul
angajaţilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite