Germania, pe urmele ultimilor criminali nazişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aribert Heim, "măcelarul" din Mauthausen, este vânat în Europa şi America Latină Autorităţile germane sunt decise să pună mâna pe Aribert Heim, unul dintre cei mai căutaţi criminali

Aribert Heim, "măcelarul" din Mauthausen, este vânat în Europa şi America Latină

Autorităţile germane sunt decise să pună mâna pe Aribert Heim, unul dintre cei mai căutaţi criminali de război nazişti. În vârstă de 93 de ani, Heim, supranumit "măcelarul" din Mauthausen, s-ar putea ascunde într-o ţară din Europa sau America Latină.

Germania şi-a intensificat operaţiunile în Austria şi Spania, în speranţa că va obţine informaţii care vor ajuta la prinderea lui Aribert Heim, unul dintre cei mai căutaţi criminali nazişti în viaţă. Autorităţile i-au pierdut urma lui Heim în 1962, dar ultimele informaţii ale Centrului Simon Wisenthal dau ca sigură capturarea criminalului în scurt timp. Presa de la Berlin scrie că Aribert Heim, medic în SS, care a ucis sute de evrei din lagărul Mauthausen, s-ar putea ascunde pe coasta de est a Spaniei.

Pentru capturarea lui Heim, justiţia germană oferă o recompensă generoasă: 130.000 de euro. Acţiunile declanşate de Germania sunt sprijinite de la jumătatea acestei luni şi de Austria, care a promis 50.000 de euro pentru orice informaţie despre medicul nazist. Cotidianul german "Der Spiegel" dezvăluie că de soarta criminalului s-a arătat interesat şi un om de afaceri american, care a a pus la dispoziţie 50.000 de euro pentru găsirea lui Heim.

Experimentele "doctorului moarte"

Aribert Heim este un nazist bine cunoscut de istoricii celui de-al Doilea Război Mondial. Alături de Alois Brunner, el se află pe lista operaţiunii "Ultima Şansă", lansată de Centrul Wisenthal în 2002.

Despre medicul nazist se spune că era mai brutal decât controversatul doctor Josef Mengele, supranumit "îngerul morţii". În lagărul de concentrare de la Mauthausen, Heim a omorât cu sadism cel puţin 300 de evrei. El le injecta victimelor sale ser cu otravă direct în inimă sau le opera fără anestezie, până când aceştia leşinau de durere. Această practică i-a adus şi supranumele de "doctorul moarte".

În mai 1945, Aribert Heim a fost arestat şi trimis într-un lagăr de muncă forţată. Este eliberat după numai doi ani şi se instalează în Baden-Baden, unde şi-a deschis un cabinet ginecologic. Heim a dispărut fără urmă în 1962, exact cu o zi înainte ca autorităţile să-l aresteze.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite