Germania tratează Rusia cu mănuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi membri UE sunt nemulţumiţi de influenţa Moscovei asupra politicilor Berlinului Noile state membre ale UE au criticat Germania pentru stabilirea unor obiective modeste la summitul

Mai mulţi membri UE sunt nemulţumiţi de influenţa Moscovei asupra politicilor Berlinului

Noile state membre ale UE au criticat Germania pentru stabilirea unor obiective modeste la summitul UE-Rusia, pe fondul perspectivelor aproape nule privind lansarea unor discuţii legate de un nou tratat UE-Rusia. O recentă dispută verbală între un oficial german şi unul lituanian a readus în discuţie divergenţele din cadrul UE privind modul de a gestiona autoritatea tot mai mare a Rusiei şi abilitatea Germaniei de a rămâne neutră în cadrul acestei controverse. De partea cealaltă, Moscova acuză UE că "prinde gustul şantajării" Rusiei.

În cursul unei întâlniri a ambasadorilor statelor comunitare, organizată săptămâna trecută la Bruxelles, discursul reprezentantului Lituaniei a fost întrerupt brusc de omologul său german Wilhelm Schoenefelder, care l-a întrebat pe diplomatul lituanian ce avantaje politice speră să obţină ţara sa prin ameninţările privind blocarea negocierilor din cursul acestei săptămâni pentru semnarea unui nou acord de parteneriat între UE şi Rusia. Gestul ambasadorului german de a adopta o poziţie favorabilă Rusiei în detrimentul unui nou stat comunitar pe care Germania a asigurat că îl va trata în mod egal i-a îngrijorat pe participantţii la reuniune, schimbul de replici depăşind sfera unei dispute pe teme energetice, scrie "Financial Times". Luni, ministrul de externe polonez, Ana Fotyga, a exprimat "rezervele" ţării sale faţă de documentul preşedinţiei germane, "Obiectivele UE pentru summit", ţinând să remarce că Polonia îşi va menţine vetoul asupra discuţiilor privind tratatul UE-Rusia şi că "obiectivele" stabilite de Germania pentru summit nu abordează probleme dureroase politice şi de securitate energetică. Summitul UE-Rusia, care va avea loc mâine, riscă să fie eclipsat de recentele dispute, iar ultimul incident petrecut la reuniunea ambasadorilor statelor comunitare la Bruxelles readuce în discuţie proporţia în care Germania este dependentă de Rusia şi în ce măsură acest fapt îi conturează politica externă, scrie publicaţia britanică.

Moscova acuză UE de şantaj

De cealaltă parte, ambasadorul rus la UE, Vladimir Cijov, a acuzat Bruxelles-ul că "prinde gustul şantajării" Moscovei, potrivit unui interviu publicat, ieri, de cotidianul "Vremia Novostei". "Exemplul prost al şantajului se dovedeşte a fi contagios", a declarat Cijov, comentând apelurile din cercurile politice din Lituania şi Estonia privitoare la urmarea exemplului Poloniei, care blochează negocierile pentru un nou acord de parteneriat Rusia-UE. "Sper că partenerii noştri europeni vor fi suficient de raţionali să nu prindă gustul şantajului", a adăugat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite