Germania, avocatul Rusiei în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de externe german, Frank Walter Steinmeier, propune UE un nou parteneriat strategic cu Moscova, după alegerile prezidenţiale ruse Europa are nevoie de Rusia pentru un nou

Ministrul de externe german, Frank Walter Steinmeier, propune UE un nou parteneriat strategic cu Moscova, după alegerile prezidenţiale ruse

Europa are nevoie de Rusia pentru un nou parteneriat, care să ducă la o ordine a păcii pe continent, crede ministrul german al afacerilor externe, Frank Walter Steinmeier, după victoria la prezidenţialele ruse a lui Dmitri Medvedev. Cancelarul Angela Merkel se va deplasa, la sfârşitul acestei săptămâni, la Moscova pentru a se întâlni atât cu preşedintele în exerciţiu, Vladimir Putin, cât şi cu cel nou ales, Dmitri Medvedev.

"Rusia este şi rămâne un partener strategic indispensabil dacă vrem să realizăm o pace europeană", a declarat ministrul german, citat de AFP, cu ocazia unui discurs cu privire la relaţiile dintre Europa şi vecinii din est. "Dar nu numai noi avem nevoie de Rusia", a continuat Steinmeier, "Rusia are în egală măsură nevoie de noi". "Să-l credem pe cuvânt pe viitorul preşedinte! Să-i acceptăm propunerea de parteneriat! Transformarea Rusiei este atât în interesul ei, cât şi al nostru", a mai spus el, referindu-se la nevoia Rusiei de a se moderniza.

Viitorul preşedinte al Rusiei s-a pronunţat şi el pentru un nou parteneriat cu Occidentul, după cum spune Steinmeier. Şeful diplomaţiei germane a sugerat şi faptul că poate este vremea să se încheie o nouă cartă cu Rusia, asemănătoare celei de la Paris, semnată în 1990 între statele care au luat parte atunci la Conferinţa pentru securitate şi cooperare în Europa (CSCE, care a devenit ulterior OSCE - Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa).

Cu ocazia aceluiaşi discurs, Steinmeier s-a pronunţat pentru necesitatea ca Uniunea Europeană să coopereze de-o manieră mai extinsă cu ţările din Asia Centrală, din Caucaz, Ucraina şi chiar Balcani dacă statele de aici vor accepta să îmbunătăţească situaţia drepturilor omului.

Angela Merkel, sâmbătă la Moscova

De altfel, cancelarul german Angela Merkel va merge sâmbătă la Moscova, la invitaţia preşedintelui în exerciţiu, Vladimir Putin. În vizita-fulger, Merkel se va întâlni şi cu viitorul lider de la Kremlin, Dmitri Medvedev. Potrivit purtătorului de cuvânt al executivului de la Berlin, Thomas Steg, alegerea lui Medvedev ca succesor al lui Putin la Kremlin este văzută de cancelarul german ca reprezentând dorinţa de "continuitate şi stabilitate" a poporului rus.

Mai mult, chiar dacă principiile democratice nu au fost respectate în mod constant, acest lucru nu înseamnă că se modifică în vreun fel voinţa de cooperare din partea guvernului german, a mai spus Steg. Angela Merkel este primul lider străin care face o vizită în Rusia după alegerile prezidenţiale de duminică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite