Germania: pui infestaţi cu bacterii periculoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un scandal imens a izbucnit în Germania după ce s-a descoperit că puii din rafturile supermarketurilor din mai multe regiuni ale Germaniei sunt infestaţi cu bacterii periculoase pentru om, scrie presa germană.

Fiecare a doua mostră de carne de pasăre prelevată de specialişti ai Federaţiei organizaţiilor ecologiste din Germania din mari magazine din Berlin, Hamburg, Köln, Nürnberg şi din zona oraşului Stuttgart era infestată cu bacterii rezistente la penicilină, precum ESBL (Extended Spectrum Beta-Lactamase) şi MRSA (varietate de bacterie rezistentă la antibiotic de Stafilococus aureus).

Jurnaliştii de la ,,Bild" susţin că astfel bacteriile devin rezistente la antibiotice precum penicilina. Când sunt sacrificate păsările, bacteriile ajung din intestine şi pe carnea destinată comercializării.  Carne de pui infestată cu bacteria rezistentă la antibiotice a fost găsită în mai multe hipermarketuri din oraşele germane. Printre acestea, şi în magazine Lidl din regiunea oraşului Stuttgart, Rewe din Hamburg şi într-un centru comercial Penny din Berlin.

Risc de septicemie

Oamenii cu imunitate mai scăzută care consumă carne infestată cu ESBL sau MRSA pot avea de la reacţii cutanate până la septicemie, care în ultimă instanţă poate duce la decesul bolnavului.  Potrivit „Hamburger Abendblatt", ministrul german pentru Protecţia Consumatorului, Ilse Aigner, urmează ca în urma scandalului să prezinte un proiect de lege care impune restricţii în utilizarea antibioticelor la păsări şi la animale.

Ministrul Mediului din landul Renania de Nord-Westfalia, Johannes Remmel, membru al partidului Verzilor susţine propunerea ministrului.  
,,Antibioticele trebuie administrate păsărilor şi animalelor doar atunci când acestea sunt într-adevăr bolnave", a precizat Remmel.  ,,Ne este însă teamă că animalele sunt tratate preventiv cu antibiotice pentru că altfel nu ar rezista la condiţiile în care sunt ţinute", a mai spus ministrul. „Din cercetările noastre reiese că 96% din puii care urmează să fie sacrificaţi au intrat în contact cu antibiotice în scurta lor viaţă de 30-35 de zile", a mai spus Remmel, precizând că realitatea ieşită la lumină este „de-a dreptul înfiorătoare".

Lidl România a precizat că nu a comercializat niciodată şi nu comercializează nici în prezent produse de la furnizorii germani de carne de pui menţionaţi de presa germană. 

96% din puii din ferme destinaţi sacrificării au intrat în contact cu antibioticele.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite