Ambasadorul Germaniei la București: Mecanismul pentru Cooperare și Verificare nu trebuie eliminat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Germaniei în România, Andreas von Mettenheim, consideră că Mecanismul pentru Cooperare și Verificare (MCV) nu ar trebui eliminat, chiar dacă, în ultima perioadă, tot mai multe voci s-au pronunțat în acest sens. Diplomatul consideră că acest mecanism „trebuie să rămână la locul lui", întrucât are „mai multe merite decât inconveniente" și „stabilizează eforturile pentru reformă".

Ambasadorul Germaniei la București a făcut aceste afirmații în cadrul unei dezbateri despre lupta împotriva corupției, organizată la București de Departamentul de Stat al SUA, de Centrul „George C. Marshall", de Institutul pentru Studii de Securitate al Ministerului Apărării al SUA şi de Ministerul Federal German al Apărării.

Diplomatul a pornit de la ideea că Germania, România şi Statele Unite sunt parteneri în cadrul Alianței Nord-Atlantice, iar Germania şi România sunt membre ale Uniunii Europene, împărtăşind aceleaşi valori - „libertatea, democraţia, drepturile omului".

Cu toate acestea, a afirmat Andreas von Mettenheim, Uniunea Europeană are la dispoziție instrumente pe care Statele Unite nu le au.

„MCV-ul este unul dintre aceste instrumente şi merită să ne amintim istoricul lui. A fost creat la intrarea României în UE, în 2007, pentru că România avea anumite slăbiciuni în ceea ce priveşte reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei, care puteau împiedica o aplicare corectă a legislaţiei UE. Ca urmare, Comisia Europeană s-a angajat să asiste România în remedierea acestor probleme și să verifice progresele făcute pe baza anumitor standarde stabilite în acest scop", a afirmat Andreas von Mettenheim.

Ambasadorul a declarat, de asemenea, că tot mai multe voci cer desfiinţarea acestui mecanism, precizând, totodată, că înțelege, într-o anumită măsură, argumentele aduse. Chiar și așa, a spus diplomatul, avantajele MCV-ului sunt mai mari decât inconvenientele sale.

„Cred totuşi că mecanismul trebuie să rămână la locul lui, meritele lui sunt mult mai mari decât inconvenientele. Stabilizează eforturile pentru reformă şi, fără îndoială, este foarte util în mâinile celor care cer reforma", a explicat Andreas von Mettenheim.

Diplomatul german a vorbit şi despre „iniţiativa anticorupţie - un mecanism de raportare şi evaluare periodică a tuturor statelor membre UE în ceea priveşte lupta împotriva corupţiei" ce urmează să fie instaurat.

„O dată la doi ani, începând din 2013, Comisia va emite diagnoze privind lupta împotriva corupţiei şi va propune soluţii pentru aspectele critice pentru identificarea măsurilor anticorupţie şi întărirea încrederii între statele membre. Este primul mecanism de acest fel din Uniunea Europeană şi se aplică tuturor statelor membre", a spus ambasadorul.

„Recent, președintele României a lăudat realizarile Parchetului General, declarând că acesta este doar începutul și că - deși el nu se uită doar la partea frumoasă a lucrurilor și există oameni care nu pot spune că succesul înregistrat în ultimii doi-trei ani înseamnă că evaziunea fiscală, corupția, crima organizată și spălarea de bani au fost rezolvate - acestea dovedesc că cei care cred că pot să traiască sau să se îmbogățească prin infracțiuni nu mai pot dormi liniștiți", a mai afirmat Andreas von Mettenheim.

Potrivit diplomatului, la nivelul Uniunii Europene, fenomenul corupției are un „cost economic" de 120 de miliarde de euro pe an.

Conform unei declarații făcute săptămâna trecută de președintele CE, Jose Manuel Barroso, Comisia Europeană va respinge orice încercare de a lega Mecanismul de Cooperare şi Verificare de procesul de aderare a României la spaţiul Schengen şi va insista ca decizia finală să fie luată cel mai târziu în luna septembrie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite