Germania, între Hezbollah şi Israel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbul de prizonieri de la frontiera israeliano-libaneză a fost posibil datorită eforturilor depuse de un agent sub acoperire neamţ Un document al guvernului de la Berlin menţionează că

Schimbul de prizonieri de la frontiera israeliano-libaneză a fost posibil datorită eforturilor depuse de un agent sub acoperire neamţ

Un document al guvernului de la Berlin menţionează că serviciile secrete germane din Orientul Mijlociu au contribuit la cedarea reciprocă a prizonierilor.

Raportul confidenţial precizează că agentul secret, al cărui nume nu a fost dat publicităţii, a lucrat 18 luni pentru a facilita schimbul de prizonieri dintre Israel şi gruparea Hezbollah.

"A realizat acest lucru în urma unor eforturi îndelungate şi dificile, parcurgând peste 700.000 km cu avionul, între New York, Tel Aviv, Beirut şi câteva capitale europene", spune documentul.

Agentul s-ar fi folosit de o amplă reţea a serviciilor secrete germane din Orientul Mijlociu, pentru a facilita acordul prin care Israelul s-a obligat să elibereze cinci deţinuţi libanezi şi să repatrieze trupurile a 199 de combatanţi libanezi şi palestinieni, în schimbul a doi soldaţi israelieni, Ehud Goldwasser şi Eldad Regev.

"Guvernul israelian a angajat negocieri dificile cu gruparea Hezbollah prin intermediul agenţilor germani", a scris şi "La Tribune de Geneve".

Alţi membri ai serviciilor secrete au contribuit la realizarea unor schimburi de prizonieri între Hezbollah şi Israel, în 1996 şi 2004, se mai arată în raport.

Soldaţii israelieni, aduşi în coşciuge

Schimbul de prizonieri de ieri dimineaţă a provocat însă o surpriză neplăcută, gruparea Hezbollah predând Comitetului Internaţional al Crucii Roşii cadavrele celor doi militari israelieni.

Capturarea acestora, la 12 iulie 2006, în teritoriul israelian, de-a lungul frontierei libaneze, a fost declanşatorul unei ofensive israeliene de 34 de zile, soldată cu 1.200 de morţi de partea libaneză şi 160 de partea israeliană.

Toţi comentatorii din Israel au vorbit despre "lipsa de umanitate" a Hezbollahului, care a asţeptat până în ultima clipă pentru a confirma moartea celor doi soldaţi.

În pofida războiului lansat împotriva noastră, îi predăm astăzi pe Ehud Goldwasser şi pe Eldad Regev
Wafik Safa,
reprezentant al mişcării Hezbollah

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite