Germania: Fostul președinte Christian Wulff este în centrul unei noi polemici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Christian Wulff, care a demisionat din funcția de președinte al Germaniei din cauza unor suspiciuni de corupţie, este din nou în centrul unei polemici. Motivul: ceremonia militară de rămas-bun, prevăzută în cursul serii.

Oficiali ai opoziţiei social-democrate i-au cerut să renunţe la această ceremonie de anvergură, din cauza scandalului care îl înconjoară, în timp ce mai mulţi miniştri ai Guvernului condus de Angela Merkel şi numeroşi ambasadori au declinat invitaţia, transmite Mediafax, preluând AFP.

Germanii au fost deja şocaţi că Wulff va primi 199.000 de euro anual, pe viaţă, deşi are doar 52 de ani, nu a fost preşedinte decât 20 de luni şi riscă să ajungă la tribunal.

Potrivit unui sondaj recent, aproximativ 44% din germani apreciază că el a adus daune durabile funcţiei prezidenţiale.

Cancelarul urma să participe la evenimentul prevăzut la ora 19.00 (20.00, ora României), la castelul Bellevue, din Berlin, sediul preşedinţiei.

Circa 200 de invitaţi erau aşteptaţi la această ceremonie tradiţională organizată de fiecare dată la plecarea unui membru al Guvernului sau a unui preşedinte şi în cursul căreia se interpretează în principal muzică militară.

„Vom celebra plecarea unei persoane care a eşuat în funcţie ca şi cum ar fi făcut lucruri mari pentru Germania", a afirmat, nemulțumit, liderul Partidului Social-Democrat (SPD), Sigmar Gabriel, potrivit presei.

Wulff a demisionat la jumătatea lui februarie din această funcţie onorifică, pe fondul ameninţării Parchetului din Hanovra de a-l lăsa fără imunitate.

El este acuzat că a profitat de poziţia sa de lider al landului Saxonia Inferioară (2003-2010) pentru a obţine avantaje financiare, iar apoi a încercat să muşamalizeze aceste cazuri.

Mai mulţi utilizatori de Internet au făcut apel pe Facebook la perturbarea ceremoniei cu „vuvuzele".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite