Ger ucigaş în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valul de frig care s-a instalat de câteva zile în Europa a ucis cel puţin 80 de oameni în estul şi în centrul continentului. Temperaturile extrem de scăzute şi ninsorile abundente se vor menţine în centrul şi estul Europei până vineri, avertizează meteorologii citaţi de BBC.

Cea mai afectată este Ucraina, unde mercurul termometrelor a scăzut la minus 23 de grade Celsius în ultimele trei zile, iar meteorologii vorbesc de minus 30 de grade în perioada următoare. Potrivit presei de la Kiev, 50 de oameni au murit din cauza hipotermiei, cei mai mulţi fiind persoane fără adăpost.

24.000 de ucraineni, în adăposturi

Ministerul Sănătăţii de la Kiev a organizat circa 1.600 de adăposturi temporare pentru 24.000 de ucraineni. Sunt în construcţie alte 150 de astfel de centre pentru că Ucraina se confruntă din nou cu ninsori abundente. Autorităţile de la Kiev susţin că cel puţin 720 de oameni cu hipotermie şi degerături au fost internaţi în spitale în ultimele cinci zile. Potrivit agenţiei Unian, guvernul a organizat o celulă de criză care coordonează toate operaţiunile de salvare a oamenilor aflaţi în pericol din cauza frigului. Peste 3.200 de şcoli au fost închise din cauza frigului în 16 regiuni din ţară.

Nemţii admiră  opera de artă în gheaţă a naturii   Foto: AFP



Şi Polonia a fost afectată de ger, luni, când s-au înregistrat minus 26 de grade Celsius, murind îngheţaţi zece oameni, majoritatea, oameni în vârstă şi persoane fără adăpost. Meteorologii polonezi au avertizat că săptămâna aceasta mercurul termometrelor va ajunge la sub minus 20 de grade, iar în cursul nopţii la minus 30 de grade.

În Rusia îngheaţă peştele în apă

În staţiile de autobuz din capitala Poloniei au fost montate mai multe instalaţii la care oamenii se pot încălzi. Cei care au sperat că odată ajunşi acasă se vor revigora cu un duş cald, au avut o mare surpriză: locuinţele vechi din oraş au rămas fără apă pentru ca ţevile au îngheţat.

image

Frig de îngheaţă apele, la Praga  Foto: Reuters



Frigul năprasnic a determinat autorităţile din Cehia să limiteze circulaţia trenurilor pentru că, în unele locuri, din cauza gerului, şinele au fost avariate. 3.000 de oameni fără casă au fost duşi în adăposturi temporare.  În Bulgaria, portul Varna a fost închis din cauza vântului puternic, iar o autostradă spre Turcia a fost închisă din cauza ninsorilor. 

În sudul Rusiei, în regiunea Krasnodar, este atât de frig încât peştele îngheaţă în apă, anunţă presa locală. În partea muntoasă a regiunii, cantitatea mare de zăpadă căzută a blocat traficul, pe autostrada din apropierea oraşului Novorosiisk formându-se cozi kilometrice de camioane şi TIR-uri. 

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite