Georgia, la un pas de război cu Osetia de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata georgiană a lansat mai multe atacuri asupra capitalei sud-osetine Ţhinvali Situaţia din Osetia de Sud s-a degradat ieri, regimul separatist de la Ţhinvali pregătindu-se pentru un

Armata georgiană a lansat mai multe atacuri asupra capitalei sud-osetine Ţhinvali

Situaţia din Osetia de Sud s-a degradat ieri, regimul separatist de la Ţhinvali pregătindu-se pentru un conflict de amploare cu Georgia.

Trei persoane au decedat şi încă zece au fost rănite în urma bombardării capitalei sud-osetine Ţhinvali dinspre teritoriul Georgiei, în noaptea de joi spre vineri.

În zona de control ce desparte regiunea separatistă de Georgia s-au auzit şi pe parcursul dimineţii de ieri intense schimburi de focuri de ambele părţi, însă spre seară s-a instalat liniştea.

După cum susţine partea sud-osetină, în atacul lansat dinspre satul Nikozi, de pe teritoriul Georgiei, s-a utilizat artileria grea, aruncătoare de mine, lansatoare de grenade, arme automate.

Răspuns la atacurile osetinilor

Tbilisi susţine - potrivit Interfax şi RIA Novosti - că atacul de noaptea trecută asupra capitalei sud-osetine a fost un răspuns la deschiderea focului cu arme automate de către forţele Osetiei de Sud asupra satelor georgiene situate în apropierea zonei de control.

Şeful guvernului sud-osetin din exil, vizat

De fapt, escaladarea conflictului dintre Georgia şi Osetia de Sud are loc în contextul tentativei forţelor separatiste de la Ţhinvali de a-l ucide pe şeful guvernului Osetiei de Sud din exil, Dmitri Sanokoiev, considerat de regimul sud-osetin drept un "trădător" şi o "marionetă" a Tbilisi, în realitate, o personalitate pe care autorităţile georgiene contează foarte mult în rezolvarea conflictului cu Ţhinvali.

Acesta se deplasa joi la Batumi, la o conferinţă, când pe un drum din preajma zonei de control georgiano-sud-osetine, maşina sa a fost atacată cu focuri de arme automate, trei dintre gărzile sale de corp fiind rănite. Sanokoiev a scăpat din atentat fără să aibă de suferit.

Tensiunile dintre Georgia şi Osetia de Sud survin pe fondul degradării situaţiei şi din regiunea Abhaziei, o altă republică separatistă de pe teritoriul georgian.

Dacă bombardamentele se vor relua, Osetia de Sud va răspunde cu arme grele
Irina Glagoleva, purtătoarea de cuvânt a administraţiei separatiste sud-osetine

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite