Georgia: spre NATO, via UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timpul Consiliului de Securitate ce a avut loc în luna mai, preşedintele Saakaşvili a declarat că acordul de Asociere cu UE este acum prioritatea strategică a Georgiei.

Uniunea Europeană şi Tbilisi au început, săptămâna trecută, negocierile asupra unui Acord de Asociere. Acest eveniment i-a dat posibilitatea  lui Bernard Kouchner, ministrul francez de Externe, să-şi afirme sprijinul pentru Tbilisi, în disputa cu Moscova. Oficialul francez a acuzat Rusia de încălcarea condiţiilor de încetare a focului cu Georgia, stabilite după scurtul  război din 2008, şi a cerut trupelor ruseşti să se retragă pe poziţiile deţinute înainte de conflict. „ Potrivit acordurilor pe care noi le-am semnat, trupele ruse trebuie să se retragă dincolo de liniile deţinute înainte de conflict, fapt care nu s-a întâmplat, iar noi vom continua să insistăm asupra acestei probleme", a declarat Bernard Kouchner.

Ministrul francez de Externe a reafirmat, de asemenea, sprijinul Franţei pentru integritatea teritorială a Georgiei, care a fost repusă în discuţie  după război din 2008, în urma recunoaşterii de către Rusia a regiunilor separatiste din Georgia, Abhazia şi Osetia de Sud. „Pentru noi, Osetia de Sud şi Abhazia (...) sunt regiuni şi teritorii georgiene, iar noi dorim să lucrăm în sensul ca aceste zone să revină la Georgia. Nu există nicio ambiguitate în poziţia Franţei", a subliniat Kouchner. Vizita lui Bernard Kouchner şi a şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton, pe malul Mării Negre a avut rolul să demareze negocierile privind Acordul de Asociere cu UE. Tbilisi speră ca în doi-trei ani să încheie cu Bruxelles-ul negocierile asupra unor capitole cum ar fi asocierea politică şi integrarea economică în UE, pe baza unui Acord de liber-schimb. În timpul Consiliului de Securitate, ce a avut loc în luna mai, preşedintele Saakaşvili a declarat că Acordul de Asociere cu UE este acum prioritatea strategică a Georgiei.

„Aceasta nu înseamnă că Tbilisi abandonează ideea de a adera la NATO, care este o problemă-cheie pentru asigurarea securităţii în faţa Rusiei. Acest lucru arată că georgienii au schimbat metoda: ei cred că cea mai bună modalitate de a intra în NATO este prin a se apropia de Europa cât mai mult posibil", a explicat un  apropiat al preşedintelui Mihail Saakaşvili. Pentru a duce la îndeplinire această sarcină, Mihail Saakaşvili l-a numit negociator-şef în relaţia UE-Georgia pe politologul franco-georgian Thornike Gordadzé, 34 de ani, care este, de la sfârşitul lunii iunie, ministru adjunct al Afacerilor Externe. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite