George Orwell a fost urmărit de serviciile secrete britanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorul "Fermei animalelor" era suspectat de simpatii comuniste Dezvăluiri şocante după mai mult de o jumătate de secol… Serviciile secrete britanice nu credeau că George Orwell

Autorul "Fermei animalelor" era suspectat de simpatii comuniste

Dezvăluiri şocante după mai mult de o jumătate de secol… Serviciile secrete britanice nu credeau că George Orwell era comunist, contestând concluziile la care ajunsese Scotland Yard, potrivit unor documente date recent publicităţii de către Arhivele naţionale.

Scriitorul, pe numele adevărat Eric Blair, era un "comunist neortodox", care nu subscria la ansamblul tezelor partidului comunist, subliniază un raport întocmit de MI5, care datează din ianuarie 1942.

Chiar dacă nu credeau că este comunist, serviciile de informaţii interne britanice (MI5) l-au supravegheat pe celebrul scriitor George Orwell timp de mai mult de două decenii. Acest lucru rezultă din documentele date pentru prima oară publicităţii de către National Archives.

Documentele, care includ detalii despre supravegherea acestuia în perioade dintre anii 1920 şi 1960, arată nu numai numărul mare de indivizi şi grupuri care erau monitorizaţi de poliţie, ci şi "abilitatea ofiţerilor de a judeca greşit ceea ce vedeau", relevă "The Guardian".

Obtuzitatea unora dintre aceştia chiar îi exaspera pe unii superiori. Un sergent, cu semnătura Ewing, de la Special Branch, care a monitorizat încercările lui Orwell de a recruta indieni pentru BBC India, nota în 1942: "Acest om are avansate vederi comuniste… Se îmbracă la modă în stil boem, atât la birou, cât şi în timpul liber"…

Adept al unui "socialism englez"

Deşi l-a supravegheat, MI5 nu a ridicat nicio obiecţie în privinţa activităţii lui George Orwell, începând cu anul 1943, la cartierele generale ale forţelor aliate, în calitate de corespondent pentru "Sunday Observer".
Serviciile secrete britanice l-au considerat un "comunist neortodox", care nu subscria la toate tezele partidului comunist, după cum se arată într-un raport întocmit în ianuarie 1942.

"Operele sale atestă clar că nu aproba partidul comunist, aşa cum nici partidul nu-l aproba", se adaugă în raport, care citează mai ales "Leul şi licornul", un eseu scris în 1940, în care Orwell aduce elogii unui "socialism englez" democratic care presupunea păstrarea familiei regale britanice şi se opunea comunismului de tip sovietic.

A inventat conceptul "Big Brother"

Serviciile speciale ale Scotland Yard i-au imputat scriitorului britanic că ar fi avut "idei comuniste avansate". "Mai mulţi prieteni indieni spun că l-au văzut adesea la reuniuni comuniste…", se arată într-un raport al acestora, acelaşi în care se vorbea şi de stilul modern de a se îmbrăca al lui Orwell, ca un alt argument care ar fi atestat că ar fi fost un simpatizant al partidului comunist. Intrigat de asemenea concluzii, un agent MI5 a remarcat că ofiţerul de la Scotland Yard nu a fost în stare să interpreteze corect comportamentul nonconformist al scriitorului.

Fervent opozant faţă de colonialismul britanic, mai ales în India şi Birmania, George Orwell a luptat de asemenea pentru justiţie socială, cunoscând condiţiile mizere ale claselor muncitoare de la Londra şi Paris.

Totodată, s-a pronunţat împotriva oricărui fel de totalitarism, fie nazist sau sovietic, şi a luat parte la războiul din Spania. Ironia sorţii face ca Orwell să fie tocmai cel care a inventat conceptul "Big Brother", în "1984", denunţând "o lume sub permanentă supraveghere".

Celebru pentru "Ferma animalelor" şi "1984"

Pe numele adevărat Eric Blair, George Orwell (foto) s-a născut la 25 iunie 1903, la Motihari (Bengal, India). A încetat din viaţă într-o clinică din Londra, la 21 ianuarie 1950, răpus de tuberculoză. Obţine o bursă la Colegiul Eton. La 19 ani se angajează în poliţia imperială birmană, unde funcţionează până în 1927. Devine preocupat de literatură.

Pleacă în Europa, unde trece prin perioade de mizerie, împărţindu-şi timpul între Londra şi Paris. Scrie inspirat de experienţele personale. În 1936, se angajează în războiul civil spaniol, în rândurile POUM (Partidul Uniunii Marxiste), partid trotskist al voluntarilor străini. Devine celebru mai ales pentru "Ferma animalelor", o satiră sub forma unei fabule a revoluţiei comuniste din Rusia, şi "1984", carte considerată o meditaţie asupra destinului tiraniei în viitor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite