George W. Bush a vizitat Albania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima oară, un preşedinte american vizitează această ţară săracă în majoritate musulmană Entuziasm în rândul albanezilor. După ce zeci de mii de italieni, antiglobalişti

Pentru prima oară, un preşedinte american vizitează această ţară săracă în majoritate musulmană

Entuziasm în rândul albanezilor. După ce zeci de mii de italieni, antiglobalişti şi opozanţi ai războiului din Irak, au contestat în stradă prezenţa lui George W. Bush la Roma, Tirana i-a făcut o primire călduroasă. Manifestaţiile de proporţii au exprimat simpatia pentru Bush, care a sosit în această ţară - una dintre cele mai sărace din Europa - pentru a promova un plan ONU de a oferi independenţă supravegheată provinciei Kosovo.

Ieri, preşedintele Bush a vizitat pentru prima oară Albania, republică din Balcani odinioară condusă de un regim comunist autarhic, devenită acum un fidel aliat al SUA. Liderul de la Casa Albă a sosit împreună cu soţia sa, Laura, pe aeroportul Nene Tereza. Pentru a asigura securitatea înalţilor oaspeţi, autorităţile au înconjurat aeroportul cu vechi camioane militare.

S-au desfăşurat cordoane de soldaţi şi poliţişti de-a lungul şoselei care duce de la aeroport spre capitală. Tirana a fost împodobită cu drapele americane, bannere de bun venit şi portrete impozante care îl înfăţişau pe Bush zâmbitor. O salvă de 21 de lovituri de tun a salutat sosirea acestuia.

O stradă va purta numele preşedintelui american

Programul vizitei de şapte ore a inclus decernarea celui mai înalt ordin acordat străinilor oaspetelui de peste Ocean.

De asemenea, Bush a văzut o stradă care îi va purta numele. În cursul conferinţei de presă susţinute alături de premierul albanez, Sali Bericha, liderul american a îndemnat Albania să ajute la menţinerea calmului şi a păcii în Kosovo, în timpul procesului de punere în aplicare a independenţei supravegheate.

Unii albanezi speră o susţinere şi mai spectaculoasă a aspiraţiilor majorităţii albanofone din această provincie. Mai multe sute de albanezi din Kosovo au venit special la Tirana pentru a-l vedea pe Bush.

În timpul scurtei vizite, preşedintele SUA s-a întâlnit şi cu preşedintele Albaniei, Alfred Moisiu.

Gafe în turneul european

Cu prilejul vizitei la Vatican, presa a constatat că Bush a făcut câteva gafe: s-a aşezat cu picioarele încrucişate, alături de Benedict al XVI-lea, în pofida protocolului strict al Sfântului Scaun. De asemenea, i-a spus papei de mai multe ori "domnule", în loc de "Sfinţia Voastră" şi i-a oferit un cadou considerat kitsch: un toiag de păstor inscripţionat cu cele 10 porunci de un fost homeless din Texas. La Roma, liderul american s-a confruntat şi cu alte neplăceri: limuzina prezidenţială a rămas în pană în drum spre Ambasada SUA. Incidentul a blocat cortegiul cel puţin cinci minute. În plus, maşina nu a putut intra pe poarta ambasadei. Bush a trebuit să coboare şi să intre singur în curte, după ce a salutat mulţimea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite