George Bush: A venit timpul să faceţi pace

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Negociatorii israelieni şi palestinieni au stabilit în cadrul discuţiilor desfăşurate în SUA să rezolve toate divergenţele până la sfârşitul anului 2008 . Academia Navală din

>> Negociatorii israelieni şi palestinieni au stabilit în cadrul discuţiilor desfăşurate în SUA să rezolve toate divergenţele până la sfârşitul anului 2008 .

Academia Navală din Annapolis a devenit pentru câteva zile capitala mondială a diplomaţiei,
avându-l pe preşedintele american în rolul de mediator între premierul israelian, Ehud Olmert, şi preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, reprezentanţi a două popoare ce se luptă
de peste şase decenii.

"Momentul este potrivit. Cauza este justă. Cu foarte multe eforturi, cred că putem reuşi", le-a transmis George W. Bush celor prezenţi la conferinţa de pace de la Annapolis, sediul Academiei Navale americane, după o întâlnire cu premierul israelian, Ehud Olmert, şi preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Principala realizare a primei zile, ce a surprins deopotrivă presa şi personalităţile politice invitate la eveniment, a fost semnarea unui "acord de înţelegere" între liderul israelian şi cel palestinian, prin care cei doi se angajează să deruleze negocierile de pace până când toate problemele vor fi rezolvate.

Cele mai fierbinţi probleme sunt viitorul stat palestinian, statutul Ierusalimului, graniţele comune terestre şi navale, situaţia taberelor palestiniene de refugiaţi şi a coloniilor israeliene. Toate acestea au stopat până acum orice încercare de obţinere a păcii în regiune.

Părţile au convenit lansarea "imediată de negocieri bilaterale de bună-credinţă, pentru încheierea unui tratat de pace care să rezolve toate problemele în suspensie", a declarat George W. Bush, în faţa reprezentanţilor a 44 de state prezenţi la reuniune. "Israelienii şi palestinienii s-au angajat să depună toate eforturile, menite să conducă la semnarea unui acord înainte de sfârşitul lui 2008", a mai spus Bush.

Oaspeţi la Casa Albă

Ehud Olmert şi Mahmoud Abbas au fost aseară la Casa Albă, unde au discutat cu preşedintele american şi secretarul de stat, Condoleezza Rice. "Nici noi şi nici voi nu ar trebui să cerşim pacea de la alţii", i-a transmis liderul palestinian lui Olmert.

"Suntem pregătiţi pentru un compromis dureros, plin de riscuri, pentru a ne atinge aceste aspiraţii", a replicat premierul israelian. Analiştii susţin că datorită faptului că summitul are loc pe teritoriul american şi mai ales pentru faptul că Washingtonul a convins să participe şi state arabe ca Arabia Saudită sau Siria, ce nu recunosc statul Israel, reprezintă un bun moment pentru obţinerea păcii. În ciuda dispoziţiei bune de la Annapolis, palestinienii au protestat şi ieri pe străzi faţă de conferinţă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite