George Bush sună retragerea din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul de la Casa Albă îşi anunţă planurile privind o eventuală reducere a efectivelor americane. Pe fondul criticilor virulente lansate din tabăra democraţilor, preşedintele George W.

Liderul de la Casa Albă îşi anunţă planurile privind o eventuală reducere a efectivelor americane.

Pe fondul criticilor virulente lansate din tabăra democraţilor, preşedintele George W. Bush îşi va anunţa, azi, intenţiile cu privire la trupele din Irak. Liderul de la Casa Albă ar putea urma recomandările generalului David Petraeus, care a apreciat că SUA şi-ar putea retrage până vara viitoare trupele suplimentare trimise în Irak în cursul acestui an.

Presa de la Washington estima, ieri, că Bush va ţine seama de recomandările făcute de înalţii responsabili civili şi militari cu privire la viitorul politicii americane în Irak. Liderul de la Casa Albă ia în calcul, în principal, declaraţiile făcute de comandantul trupelor americane din Irak, generalul David Petraeus, şi de ambasadorul american la Bagdad, Ryan Crocker, în Congres. Generalul Petraeus a spus că SUA i-ar putea retrage până în vara lui 2008 pe cei 30.000 de militari suplimentari trimişi în 2007.

Petraeus a avertizat că o retragere substanţială prea rapidă ar avea consecinţe "catastrofale" şi a admis, totodată, că Statelor Unite le va fi greu să menţină întăririle şi anul viitor, indiferent de situaţia de pe teren. El a lăsat în suspans problema angajamentului în Irak pe termen lung, în condiţiile în care majoritatea americanilor speră să se înceapă retragerea trupelor şi adversarii democraţi ai preşedintelui, majoritari în Congres, exercită presiuni pentru ca retragerea să fie realizată. De altfel, liderii democraţilor au criticat din nou strategia Casei Albe pentru Irak, avertizând că aceasta va aduce încă 10 ani de război. În tabăra republicană, unii senatori s-au arătat critici faţă de strategia preşedintelui Bush pentru Irak, iar alţii au avertizat că un eşec ar avea consecinţe "teribile".

Bagdadul face calcule

Între timp, guvernul irakian prevede că efectivele contingentului american din Irak vor fi reduse la 100.000 până la sfârşitul anului 2008. Consilierul pentru securitate naţională Muaffak al-Rubaie a anunaţat, ieri, că oficialii de la Bagdad se aşteaptă ca, până la jumătatea anului 2008, trupele americane să revină la nivelul de dinainte de ofensiva din februarie 2006, adică 130.000 de membri.
"Până la sfârşitul anului viitor, acest număr ar trebui să scadă la 100.000 de membri, din nou în funcţie de ameninţări şi nivelul de pregătire a forţelor de securitate irakiene", a apreciat oficialul irakian. În prezent, în Irak sunt desfăşuraţi 168.000 de militari americani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite