George W. Bush, ţinta raportului american despre Iran?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un renumit expert în geostrategie pune sub semnul întrebării raportul american privind dosarul nuclear iranian, estimând că ar fi vorba despre o manevră a serviciilor de informaţii americane

Un renumit expert în geostrategie pune sub semnul întrebării raportul american privind dosarul nuclear iranian, estimând că ar fi vorba despre o manevră a serviciilor de informaţii americane împotriva preşedintelui George W. Bush.

Acest raport "ar putea fi o revanşă a serviciilor secrete americane împotriva unui preşedinte care le-a pus într-o situaţie dificilă din cauza dosarului irakian", a afirmat François Heisbourg, directorul Centrului de politică de securitate de la Geneva, într-un interviu acordat cotidianului elveţian "Le Temps".

Expertul a mai afirmat că activităţile centrului de îmbogăţire a uraniului de la Natanz, unde se află 3.000 de centrifuge, rămân inexplicabile, pentru că instalaţiile nu au legătură cu niciun proiect de natură civilă. François Heisbourg a precizat că documentul, realizat de 16 agenţii de informaţii americane, va provoca mai mult ca sigur dispute între membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate - SUA, Franţa, China, Rusia, Marea Britanie şi Germania, care încearcă să cadă de acord pentru a impune noi sancţiuni regimului de la Teheran.

Presa din SUA afirmă, la rândul său, că serviciile americane de informaţii şi-au schimbat poziţia asupra politicii nucleare a Iranului după ce au interceptat în luna august convorbiri între înalţi oficiali militari de la Teheran.

Unul dintre ei se plângea de faptul că programul nuclear a fost oprit de mai mulţi ani, afirmă "Washington Post", citând o sursă apropiată serviciilor secrete. Serviciile de informaţii americane au declasificat luni un raport în care afirmă că Iranul şi-ar fi suspendat planurile de fabricare de arme nucleare în 2003. Documentul îl pune în încurcătură pe preşedintele Bush, care a vorbit în ultimele luni despre ameninţarea pe care o reprezintă arsenalul nuclear iranian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite