George Bush glorifică "victoria din Irak"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american a apărat politica Washingtonului, la cinci ani de la intervenţia militară Washingtonul trebuie să continue politica din Irak, a anunţat preşedintele George W. Bush

Preşedintele american a apărat politica Washingtonului, la cinci ani de la intervenţia militară

Washingtonul trebuie să continue politica din Irak, a anunţat preşedintele George W. Bush în discursul aniversar, cu ocazia împlinirii a cinci ani de la intervenţia militară a "coaliţiei de voinţă", ce l-a înlăturat de la putere pe dictatorul Saddam Hussein. Aniversarea este însă marcată de criticile democraţilor, care îl acuză pe Bush că nu are o strategie "de ieşire" din Irak, dar şi de câteva sute de protestatari care au scandat ieri faţă de război.

"După cinci ani în care am dus această luptă, există o dezbatare normală, dacă a meritat ca noi să luptăm în acest război, dacă lupta merită dusă pentru a câştiga şi dacă putem să câştigăm", a declarat George W. Bush, la Pentagon.

"Răspunsurile sunt clare pentru mine. Înlăturarea lui Saddam Hussein de la putere a fost decizia corectă, iar acest război este unul pe care America poate şi trebuie să îl câştige", a mai spus preşedintele american. El a recunoscut totuşi că întregul cost al războiului, atât financiar, cât mai ales uman, este mult mai mare decât se anticipase.

Cu toate acestea, "intervenţia din Irak a făcut întreaga lume mai sigură şi Statele Unite mai în siguranţă", a afirmat liderul de la Casa Albă. "Costurile acestea sunt necesare dacă luăm în considerare costurile pe care le-ar fi implicat o victorie strategică a inamicilor (Al-Qaida, n.red.) noştri în Irak", a explicat preşedintele american.

Liderul de la Casa Albă nu a uitat să-i complimenteze pe militarii americani şi pe strategii de la Pentagon. "Rapiditatea, precizia şi execuţia extraordinară ale campaniei din 2003 vor fi studiate în istoria militară, mulţi ani de acum înainte", crede Bush, conform transcriptului apărut pe site-ul oficial al Departamentului Apărării american. "Nu ne vom retrage din faţa terorii", a concluzionat Bush, ca răspuns la cererile democraţilor de retragere a trupelor din Irak.

Democraţii acuză

Politicienii democraţi, în frunte cu ultimii doi candidaţi rămaşi în cursa pentru obţinerea învestiturii pentru preşedinţie, Hillary Clinton şi Barack Obama, îl acuză pe preşedintele Bush de lipsa unei strategii în Irak. Aceştia susţin că administraţia republicană nu are "nicio strategie de ieşire din război" şi niciuna de "câştigare" a acestuia.

Hillary şi Obama au făcut din războiul din Irak unul dintre punctele forte ale campaniei lor. "Războiul din Irak durează deja de mai mult timp decât au durat Războiul Civil, Primul sau al Doilea Război Mondial", a declarat Barack Obama, la un colegiu din localitatea Fayetteville, un orăşel militar din Carolina de Nord. Hilarry este şi mai tranşantă şi anunţă că retragerea din Irak va începe în 60 de zile după ce ea ajunge la Casa Albă.

Totuşi, ea mizează pe o retragere graduală. "Oricine dintre voi care a servit culorile patriei ştie că retragerea trupelor poate fi la fel de periculoasă ca şi desfăşurarea acestora", a declarat fosta primă doamnă, la o garnizoană din Huntington, Virginia de Vest.

Proteste antirăzboi

Autorităţile americane au arestat câteva sute de persoane ce au manifestat faţă de războiul din Irak, cu ocazia aniversării a cinci ani de la intervenţia americană. În Washington au fost operate mai multe arestări, printre care 22 de persoane care încercau să blocheze intrarea în Internal Revenue Service (Fiscul) şi alte 30 în faţa unei clădiri a Congresuluui, informează Reuters.

În San Francisco, unul dintre cele mai "liberale" oraşe din SUA, au fost arestate aproximativ 100 de persoane ce protestau în zona comercială a oraşului. Alte 143 au fost arestate pentru pătrunderea într-o zonă interzisă, refuzul de a colabora cu autorităţile sau obstrucţionarea traficului.

Printre sloganurile favorite ale protestatarilor s-au numărat "Bush şi Cheney, conducătorii au ratat", "Locul lui Bush şi Cheney este la închisoare", "Aduceţi băieţii acasă". Liderul american a fost prezentat pe pancarte fie sub forma diavolului, fie cu o rachetă în mână ce ar semnifica administraţia "războinică".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite