George W. Bush, acuzat că sfidează justiţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Democraţii l-au criticat dur pe preşedintele american, calificându-l drept "infractor", după ce l-a graţiat pe Lewis Libby După ce, cu o zi în urmă, George W. Bush a comutat pedeapsa

Democraţii l-au criticat dur pe preşedintele american, calificându-l drept "infractor", după ce l-a graţiat pe Lewis Libby

După ce, cu o zi în urmă, George W. Bush a comutat pedeapsa de 30 de luni de închisoare, primită de omul de încredere al lui Dick Cheney, ieri, comentariile defavorabile la adresa acestei decizii au depăşit graniţele Statelor Unite. Presa internaţională a consemnat cu surprindere că preşedintele a anunţat senin că a luat o decizie bună şi nu e dispus să renunţe la ea, sfidând astfel clasa politică americană, care l-a criticat aproape in corpore.

Mulţi analişti au precizat că, în toată subiectivitatea ei, această hotărâre ar fi în parte corectă, în sensul că însuşi Dick Cheney ar fi trebuit să răspundă pentru decizia de a dezvălui identitatea unui agent CIA sub acoperire, şi nu şeful său de cabinet. Lewis Libby şi-a asumat vina, pentru că el a fost cel care a tratat cu presa în numele şefului său, deşi adevăraţii vinovaţi ar putea fi Dick Cheney şi chiar George W. Bush, care se presupune că au pus la cale "pedepsirea" unui fost ambasador prea vorbăreţ, nota ieri "Le Monde". Ambasadorul Joseph Wilson tocmai criticase public Administraţia Bush, apreciind că atacul asupra Irakului s-a bazat pe rapoarte neverificate. "Întâmplător", imediat după aceste alegaţii, presa a dezvăluit identitatea agentului CIA Valerie Palme, soţia lui Joseph Wilson.

Hotărârea unei înalte instanţe, ignorată

Liderul Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, a spus ieri că preşedintele se comportă "ca un infractor". Faptul că Lewis Libby va plăti oricum amenda de 250.000 de dolari şi va executa totuşi o pedeapsă de doi ani cu suspendare nu pare să mai conteze. Cu atât mai mult cu cât, după ce a fost întrebat direct, preşedintele a refuzat să promită că nu va emite un alt act, de graţiere totală, peste o vreme. Ceea ce comentează presa şi analiştii este sfidarea preşedintelui, care ignoră decizia unui înalt tribunal şi bagatelizează legea, uzând de dreptul său de a comuta pedepse, într-un caz extrem de sensibil în Statele Unite. Bush e însă decis: "Pedeapsa era prea severă şi e cazul să se ia în considerare şi serviciile aduse ţării de către Lewis Libby".

Dar Nancy Pelosy nu renunţă nici ea prea uşor şi afirmă că "preşedintele e vinovat", reproşându-i că a "înşelat încrederea pe care poporul american o avea în instituţia preşedinţiei". Chiar şi Hillary Clinton s-a exprimat dezaprobator: "Ceea ce s-a întâmplat dovedeşte că această administraţie nu are respect pentru lege şi nu înţelege că pentru această naţiune legea e sacră".

Graţierile lui Bush

În întreg mandatul, preşedintele Bush a comutat doar patru pedepse, pe cea a lui Lewis Libby şi încă trei, ale unor traficanţi de droguri. A semnat însă 111 graţieri, care i-au parvenit pe căile legale, din partea funcţionarilor administraţiei. Prin comparaţie, Bill Clinton a fost mult mai "milos", el ordonând 61 comutări de pedepse şi 396 de graţieri. Profesorul de drept Daniel Kobil spune că tocmai acest număr redus de comutări de pedepse subliniază favoritismul şi arată că preşedintele îi face o mare favoare lui Lewis Libby. Presa a mai vorbit despre o intervenţie "dubioasă" la Curtea Supremă, la începutul acestui an, în favoarea lui Victor Rita, un cunoscut traficant de arme, dar fără probe evidente.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite