Geoffrey Robertson, avocatul lui Julian Assange: „Extrădarea în Suedia îl dă pe mâna SUA“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Apărătorul celui mai urmărit jurnalist din lume a vorbit pentru „Adevărul“ despre implicarea SUA în cazul acuzării fondatorului WikiLeaks. SUA ar trebui să se simtă „ruşinate“ că îl acuză pe nedrept, mai ales că documentele publicate au scos la iveală cazuri grave de corupţie, inclusiv în România.

„Adevărul": La 2 noiembrie, Assange a pierdut apelul împotriva extrădării din Marea Britanie în Suedia, pentru acuzaţii de viol şi molestare sexuală. Ce urmează?

Geoffrey Robertson: Ar putea să meargă într-adevăr în Suedia, acolo unde a fost acuzat de două femei pentru un aşa-zis „viol minor". De fapt, nu cred că există o astfel de noţiune de acest fel. Legile din Suedia care se referă la astfel de infracţiuni sunt foarte diferite, dacă e să le comparăm cu cele din alte ţări. Deci, în Suedia ar putea fi obligat să plătească o amendă pentru învinuirea care îi este adusă. Acum, pentru americani este mai uşor să-l aducă în Suedia, mai ales că, în prezent, SUA au o influenţă puternică asupra guvernului suedez. Adevărata problemă a celui care este acuzat de molestare sexuală este faptul că trebuie să se apere în instanţă. De multe ori se dovedeşte că aceste persoane sunt nevinovate, iar uneori, aşa ca în cazul lui Dominique Strauss-Kahn, sunt norocoase şi ocolesc pedeapsa. Totuşi, Strauss-Kahn a trebuit să facă faţă multor întrebări care au apărut în timpul procesului.

Este posibil oare ca autorităţile americane să fi folosit cazul acestor două femei pentru a-l prinde mai uşor?

Cred că acest caz a fost „servit" de cele două suedeze pentru că au vrut să se răzbune. Poate că au avut o experienţă neplăcută cu el, dar asta nu înseamnă că-l pot acuza de viol. Extrădarea în Suedia îl pune pe Assange în situaţia de a ajunge pe mâna americanilor, lucru pe care încercăm să-l evităm. America ar trebui să fie mândră de libertatea presei pe care a dezvoltat-o Assange, dar nu să-l trateze ca pe un terorist.

Ce înseamnă, de fapt, WikiLeaks?

WikiLeaks trebuie privit ca un serviciu pe care fondatorul acestui site l-a făcut oamenilor din întreaga lume. Diplomaţii americani ar trebui să se simtă ruşinaţi pentru că încearcă să-l acuze pe Julian Assange pe nedrept. Nimeni nu a fost împuşcat sau omorât. Documentele difuzate de WikiLeaks conţin informaţii foarte importante. Este o chestiune îngrijorătoare pentru ţările care pretind a fi democratice. Documentele publicate au scos la iveală chestiuni grave, chiar şi cazuri de corupţie la nivel înalt în mai multe ţări din Europa, printre care şi România.

Acest site este unul revoluţionar. Julian Assange a devenit una dintre cele mai urmărite persoane din lume. Cât de multe lucruri cunoaşteţi despre clientul dvs.?

La fel de multe ca şi ceilalţi (râde - n.r.). În ultimul an, ­i-am dat multe sfaturi pe care le-a urmat. Îl ştiu destul de bine. Nu este un criminal, este un geniu, iar noi ar trebui să încurajăm şi să protejăm geniile.

Fondatorul WikiLeaks a declarat în presa din Marea Britanie că nu are destui bani pentru a-şi continua lupta în instanţă.

De fapt, eu nu am perceput nicio taxă de la el. Una dintre problemele sale este faptul că nu-i pasă de bani şi nici nu-i câştigă. Asta pe alocuri îl face şi mai popular. Julian Assange ar fi putut câştiga milioane de euro. Mai mulţi oameni bine intenţionaţi s-au oferit să-l plătească, însă fondatorul WikiLeaks a fost întotdeauna reticent faţă de aceste propuneri.

Credeţi că această pagină, căutată de toţi, are viitor?

Acum mulţi încearcă să preia ideea şi să facă pagini similare. De exemplu, ­site-ul Wall Street Journal a încercat să promoveze documentele WikiLeaks. Practic, Julian Assange a creat un flux de informaţii cu documente, dar în acelaşi timp protejează identitatea celor care au trimis actele. Cred că unele acuzaţii au fost forţate din anumite puncte de vedere, mai ales că, de regulă, justiţia suedeză este una corectă.

"Cred că unele acuzaţii au fost forţate, mai ales că, de regulă, justiţia suedeză este una corectă.''

Geoffrey Robertson

- Profesie: Avocat celebru, academician, prezentator TV
- Vârstă: 65 de ani
- În 1973 ia licenţa de avocat. A devenit celebru după ce a apărat mai multe instituţii media, precum Oz, Gay News, The Guardian etc. A fost ameninţat de terorişti atunci când s-a ocupat de cazul nuvelistului Salman Rushdie.
- Din 1981 este gazda unui show televizat din Australia „Ipotezele lui Geoffrey Robertson"
- În 1988 devine consilierul Reginei Marii Britanii
- În 1990 a fondat oficiul de avocaţi „Doughty Street Chambers", al cărui preşedinte este până în prezent
- 2002-2007 - judecător la Curtea Specială a ONU pentru Sierra Leone

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite