Generalii britanici desfiinţează strategia SUA în Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu numai două săptămâni înainte ca generalul David Petraeus să prezinte în Congres un raport despre situaţia din Irak, politica SUA în această ţară este criticată dur de Marea

Cu numai două săptămâni înainte ca generalul David Petraeus să prezinte în Congres un raport despre situaţia din Irak, politica SUA în această ţară este criticată dur de Marea Britanie, unul dintre aliaţii de bază ai Washingtonului.

Sir Mike Jackson, comandantul armatei britanice în momentul declanşării invaziei, a calificat politica americană din Irak drept o "catastrofă intelectuală".

Fostul comandant al Forţelor Terestre ale Marii Britanii a precizat că strategia americană se bazează prea mult pe puterea militară, în detrimentul diplomaţiei şi eforturilor de construire a unei naţiuni.

Jackson consideră că fostul ministru american al apărării, Donald Rumsfeld, este unul dintre cei mai responsabili oficiali americani pentru situaţia actuală din Irak. Aceasta nu a fost singura critică venită ieri de la Londra.

Generalul Tim Cross, ofiţerul britanic cu cel mai înalt rang implicat în eforturile de reconstrucţie a Irakului, a declarat că strategia americană a fost "în mod fatal ineficientă". Generalul susţine că l-a avertizat pe Rumsfeld în privinţa izbucnirii unui război civil, dar oficialul de la Washington a ignorat avertismentele.

Pe fondul criticilor lansate de la Londra, preşedintele Bush face eforturi să-şi convingă adversarii din Congres să accepte suplimentarea trupelor SUA din Irak.

Dorinţa liderului de la Casa Albă de a trimite încă 26.000 de soldaţi în Irak nu este văzută cu ochi buni de opinia publică din SUA, din ce în ce mai nemulţumită de acest război care a provocat moartea a peste 3.700 de militari americani şi mii de victime în rândul civililor irakieni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite