Gazul birmanez cumpără supravieţuirea juntei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Myanmarul este un important furnizor de hidrocarburi pentru cele mai bogate ţări din Asia. China, India şi Coreea de Sud sunt în concurenţă pentru a obţine contracte pentru

Myanmarul este un important furnizor de hidrocarburi pentru cele mai bogate ţări din Asia.

China, India şi Coreea de Sud sunt în concurenţă pentru a obţine contracte pentru construirea infrastructurii necesare la transportul gazului către ţările lor. Guvernul democratic al Thailandei s-a apropiat de juntă tot din motive economice iar Singapore este suspectat că serveşte drept bancher pentru generalii birmanezi.

Protecţie diplomatică

Toate aceste ţări nu agreează problemele morale pe care Occidentul şi le pune în legătură cu democraţia din Myanmar.

Junta birmaneză ştie că aceste contracte cointeresează vecinii asiatici în supravieţuirea regimului şi îşi asigură protecţia diplomatică.

Occidentul ar fi avut şi motive politice pentru a interveni în Myanmar, nu numai umanitare. Ostilitatea Washingtonului faţă de juntă nu se explică numai prin măsurile represive ale acesteia faţă de populaţie dar şi prin relaţiile ei cu China, care este pentru o putere în creştere ce va deveni un rival economic al SUA. Obiectivul SUA este de a ajuta la înlocuirea juntei cu un regim favorabil intereselor americane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite