Gazprom se îndreaptă spre faliment ?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principala armă politică şi economică a Kremlinului, Gazprom, se confruntă cu probleme majore. Volumul gazelor exportate sunt în scădere iar mai multe voci din Rusia acuză compania de inactivitate, scrie cotidianul american „The Washington Post".

Potrivit publicaţiei americane, exportul Gazprom constituie 12% din volumul total de exporturi din Rusia. În ciuda situaţiei critice create, gigantul gazier continuă să-şi cheltuie resursele financiare iraţional. Drept exemplu este adus noul sediu din Sankt Petersburg pentru care instituţia a plătit 1,9 miliarde de dolari.

În opinia criticilor, Gazprom a devenit inactiv. Potrivit acestora problemele actuale ale companiei vor fi resimţite în viitor pentru că vor aduce pierderi majore statului rus. Politica de export rigidă a companiei va avea urmările grave în relaţiile Federeaţiei Ruse cu vecinii săi precum şi cu alte state din Europa.

În acest context, fostul viceministru rus al Energiei, Vladimir Milov, a declarat că, dacă până acum Gazprom a fost cel mai bun activ al ţării, acum devine o problemă majoră pentru ea.

Cu toate acestea exportatorul de gaze naturale continuă să obţină un profit major, care anul trecut a constituit 44 de miliarde dolari. De la începutul anului curent acesta a scăzut cu peste 23%. Viceministrului rus al Dezvoltării Economice Andrei Klepaci crede că deja în 2014 "Gazprom" va fi nevoit să ţină piept concurenților

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite