Gazprom dă mai mult gaz Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gazprom speră să crească exporturile de gaze naturale către Europa cu peste 28% în următorii zece ani.

„Intenţionăm să exportăm anual circa 180 de miliarde de metri cubi până în 2020, a declarat Stanislav Ţigankov, şeful departamentului de relaţii economice externe al gigantului rus, citat de agenţia RIA Novosti. Acesta a precizat că în 2010 livrările către continentul european vor stagna la nivelul de anul trecut, de 140 de miliarde de metri cubi. Ruşii speră că din 2012 cererea de gaze naturale din Europa va reveni la nivelul anterior crizei.

Nemţii vor contracte pe termen scurt

Ţigankov a mai precizat că Rusia este dispusă să joace după regulile europene, în contextul în care Germania şi Franţa vor să fie introduse şi contracte pe termen scurt, care implică preţuri mai mici. Polonezii negociază şi ei cu gigantul energetic un preţ mai mic la gaze, mai ales că vor să importe o cantitate cu 22% mai mare decât în prezent.

Pe de altă parte, concernul rus caută să-şi diversifice exporturile de gaze naturale spre alte zone, în special către ţări din Asia-Pacific: Japonia, Coreea de Sud, China sau India. Anul viitor, Gazprom urmează să semneze un contract pentru a livra Chinei 30 de miliarde de metri cubi începând din 2015. De interes pentru Gazprom este şi proiectul gazoductului TAPI, care va traversa Turkmenistanul, Afganistanul, Pakistanul şi India.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite