Gazprom „atacă“ din nou piaţa britanică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigantul energetic rus vrea să preia staţiile de aprovizionare şi rafinăria scoase la vânzare de Total. Preţul achiziţiei este estimat la peste un miliard de lire sterline (circa 1,11 miliarde de euro).

Compania de stat Gazprom - considerată una dintre „armele" cele mai eficiente ale Kremlinului - va participa săptămâna aceasta la o licitaţie în cadrul căreia vor fi vândute peste 800 de benzinării şi rafinăria Lindsey din Killingholme (estul Marii Britanii), dezvăluie „The Sunday Times".

Lanţul de benzinării şi rafinăria aparţin grupului francez Total, care a angajat banca de investiţii JP Morgan pentru a renunţa la afacerile din Marea Britanie. JP Morgan a estimat valoarea reţelei la peste un miliard de lire sterline (circa 1,11 miliarde de euro). În preţul tranzacţiei intră şi un gazoduct subteran, cu o lungime de 247 de kilometri, care leagă Lindsey de depozitul de la Buncefield, ce asigură aprovizionarea pentru estul Angliei şi aeroportul Heathrow.

Grupul american Valero şi indienii de la Essar sunt ceilalţi doi „pretendenţi", câştigătorul urmând să devină unul dintre principalii furnizori de carburanţi din Marea Britanie. Un purtător de cuvânt al Gazprom Neft, divizia petrolieră a grupului rus, a negat interesul pentru rafinărie, dar a refuzat să facă orice alte comentarii.

Strategia paşilor mărunţi

Perspectiva ca gigantul subordonat Kremlinului să controleze o parte din aprovizionarea cu carburanţi dă fiori guvernului de la Londra. Încercarea de a prelua benzinăriile Total nu este prima tentativă a Gazprom de a-şi extinde semnificativ prezenţa pe piaţa britanică. În 2006, presa a scris despre intenţiile Gazprom de a prelua o parte dintre acţiunile Centrica, fostul monopol britanic al energiei. Politicienii, în frunte cu actualul premier, Gordon Brown, nu au privit cu ochi buni intenţiile ruşilor, iar Departamentul pentru Comerţ şi Industrie a avertizat că „va supraveghea atent" o eventuală preluare.

Oficialii Gazprom şi-au manifestat în mai multe rânduri interesul pentru Centrica, pentru ca, în urmă cu doi ani, să ajungă la concluzia că strugurii sunt acri. „Suntem vehiculul prin intermediul căruia Gazprom îşi implementează strategia de a deveni principala companie energetică din lume", a declarat atunci, într-un interviu acordat cotidianului „The Independent", Vitaly Vasiliev, directorul Gazprom Marketing&Trading, filiala din Marea Britanie a gigantului rus.

Mic „seism"

Adept al tacticii paşilor mărunţi, el mai mărturisea că Centrica nu reprezintă o prioritate pe termen scurt, dar GM&T vizează 10% din piaţa britanică a energiei în următorii cinci ani. Cifra de afaceri a companiei, intrată pe piaţă în 2004, a crescut de la an la an.
Cererea internă în scădere a declanşat un mic „seism" în sectorul energetic britanic, Total nefiind singurul grup care vrea să iasă de pe piaţă.

Americanii de la Chevron Texaco au decis să renunţe la rafinăria Pembroke din Ţara Galilor, tranzacţie estimată de Deutsche Bank la 1,3 miliarde de lire sterline (1,44 miliarde de euro), iar Royal Dutch Shell negociază cu Essar vânzarea rafinăriei Stanlow din Cheshire. De Pembroke sunt interesate Essar, Valero şi conglomeratul multinaţional Vitol. Practic, asta înseamnă că jumătate din capacitatea de rafinare a ţiţeiului din Marea Britanie ar putea să ajungă în mâinile unor giganţi din afara Europei.

Oligarhii presei

Ruşii sunt interesaţi nu numai de piaţa energetică din Marea Britanie, ci şi de publicaţiile din Londra. Săptămâna trecută, oligarhul Aleksandr Lebedev, fost spion al KGB, a preluat cotidianul „The Independent" şi ediţia sa duminicală contra unei sume simbolice, de o liră. Anul trecut, Lebedev a cumpărat un alt ziar britanic, „The Evening Standard".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite