Gaz pe focul din estul Mediteranei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un zăcământ de gaze naturale descoperit în largul coastelor Israelului a încins spiritele în zonă. Se bat pentru zăcământul Leviathan, care ar adăposti aproape 400 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, Israel, investitorii care exploatează zona, Libanul şi Ciprul.

Descoperirea câmpului gazeifer Leviathan a încurajat Israelul nu doar să spere că îşi câştigă independenţa energetică pentru următoarele decenii, ci şi că va intra în liga exportatorilor de gaze naturale. Ministrul Infrastructurii de la Ierusalim a anunţat că zăcămintele de hidrocarburi descoperite în estul Mării Mediterane au depăşit aşteptările iniţiale.

Cifrele avansate pentru resursele de la Leviathan se ridică la circa 400 de miliarde metri cubi de gaz. Bucuria iniţială a investitorilor, cel mai important fiind compania americană „Noble Energy", şi a statului israelian au fost umbrite de dorinţa Executivului de la Ierusalim de a-şi creşte partea care-i revine din exploatarea zăcământului, relatează jurnaliştii de la „Washington Post".

În prezent, legea israeliană prevede ca statului să-i revină 12,5 procente din valoarea gazelor naturale exploatate, iar companiei americane „Noble Energy" aproape 40%.

Instabilitate a politicii fiscale

Potrivit jurnaliştilor americani, directorul executiv al companiei Noble, Charles Davidson, a făcut o vizită în Israel, luna trecută, ca să se asigure că licenţa de exploatare a concernului nu va fi afectată de vreo decizie politică. Un fost diplomat al ambasadei americane în Israel a avertizat Guvernul de la Ierusalim că dacă va amenda formula de participare a statului la exploatarea hidrocarburilor "modificând astfel licenţele, va submina încrederea în stabilitatea sistemului fiscal israelian".

Justificată pare şi poziţia Israelului în condiţiile în care până acum se încadra perfect în profilul unei ţări sărace în resurse naturale, în mijlocul unui Orient Mijlociu extrem de bogat în petrol, cu care - excepţie face Egiptul - este în relaţii mai mult decât tensionate.

Israelul se bazează mai ales pe gazele egiptene şi pe cărbunele adus din Mexic şi Norvegia. Faptul că Israelul a descoperit două zăcăminte de petrol importante în decursul a 18 luni a pus pe jar şi Libanul dar şi Ciprul.

Beirut vrea să-şi ia partea

Reprezentanţi ai Guvernul de la Beirut au declarat că o parte din resursele de gaz se află în spaţiul maritim libanez. „Nu vom permite Israelului sau vreunei companii care lucrează în interesul acestei ţări să ia vreun pic din gazele naturale de pe teritoriul nostru", a declarat ministrul libanez al Energiei, Gebran Bassil. Ciprul a ridicat şi el pretenţii la anunţul descoperirii comorii din mare.

„Suntem în contact cu Israelul pentru demarcarea zonei economice exclusive", a declarat un oficial din cadrul ministerului cipriot de Externe. Totuşi, experţii spun că Ciprul nu are şanse să profite de gazul de la Leviathan pentru că el se află cu aproximativ 30 de mile marine în afara zonei sale economice exclusive.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite